fbpx

Radnički "pregazio" Litvance,Evrokup u Kragujevcu i 2014.

Radnički "pregazio" Litvance,Evrokup u Kragujevcu i 2014.

Jedini predstavnik Srbije u Evrokupu, kragujevački Radnički, obezbedio je drugu fazu takmičenja još jednom pobedom nad litvanskim Neptunasom, ubedljivijom nego što to pokazuje rezultat 91:81 (31:20, 22:16, 19:15, 19:28).

Iako prekomponovanog sastava i nezavidne finansijske situacije, igrači Radničkog su ušli u ovaj meč samouvereniji nego ikada tokom sezone. Poveli su prvim vezanim poenima 4:0 i nisu ispuštali prednost svih 40 minuta. Prvi nokdaun gosti su doživeli posle samo dva i po minuta, domaćin je poveo 9:2, a trener litvanske ekipe Maksvitis je probao tajm-autom da pribere svoje izabranike. Usledio je, međutim, šok za Neptunas - Balmazović je upisao dve trojke, pa su Kragujevčani očas "pobegli" na 15:6. Izrazito raspoloženi uz njega bili su Marinović, Lešić i Kalinić pa se serijom 6:0 došlo do prve dvocifrene razlike 21:11. Završnim vezanim poenima Lešića, Radnički je rezultatski već bio gotovo duplo bolji - 27:14, da bi superiorno i završio prvu četvrtinu - 31:20. Lešić je već imao na svom kontu 13 poena i pet skokova, Kalinić i Balmazović po šest poena, a Marinović je demonstrirao pravo vođstvo na terenu, beležio je četiri poena i čak sedam asistencija. Sa takvim raspoloženjem ključnih poluga trenera Nikolića, gostujući sastav nije mogao da se nada uspehu, utoliko pre što je njihovo glavno oružje zatajilo, postigli su tek jednu trojku.

Temelj trijumfa Šumadinaca, sazdan u prvi deset minuta, gosti nisu uspeli da uzdrmaju u nastavku susreta. Nikolić je čak, posle dužeg perioda, dopustio sebi "luksuz" da odmara Lešića tokom čitave druge deonice. Za razliku od gostijućih igrača, domaći su posebno nadahnuti bili i van linije 6,75 metara. Trojke su knjižili Dimić, Mlađan, Birčević..., Marinović je i dalje razigravao baš sve saigrače (poluvreme je završio sa već 11 uspešnih dodavanja), pa finska ekipa naprosto nije imala rešenje kako da okrnji stečeni kapital domaćina. Domogao se Radnički i prednosti od 17 poena u 17. minutu - 46:29, što je omogućilo potpunu kontrolu igre do kraja prvog dela utakmice. I ovaj period osvaja domaćin - 22:16, pa na veliki odmor odlazi sa 17 poena "viška" - 53:36. Lešić je ostao na 13 poena i pet skokova za osam minuta igre, a dominaciju na parketu, uz njega, najviše su stvorili: Kalinić sa 11 poena i četiri skoka, Dimić sa sedam poena, Marinović sa šest poena i 11 asistencija (uz tri sekunde predaha) i Balmazović sa dve trojke, a priključili su se još Mlađan sa jednom trojkom i Jevtović sa dva poena.

Drgo poluvreme otvara petorka: Jović, Dimić, Kalinić, Mlađan i Lešić, vođena namerom, pre svega, da ne dopusti gostima da se "raspucaju" van linije 6,75 metara i da spreče njihovu tipičnu brzu realizaciju u prvih desetak sekundi napada. Iako je takmičarska tenzija splasla, domaći igrači se nisu odviše opustili. Lešić je trojkom upisao svoj 18. poena za 18 poena razlike - 58:40, nakon čega su gosti jedini put uspeli da vežu poene - 0:5, za 58:45. To je ujedno bio i maksimum u njihovim pokušajima da poremete koncepciju domaćina. Krenuli su novi talasi uspešne realizacije Šumadinaca, vezuju poene za 4:0, pa 5:0 čime su najpre ostvarili egal u ovoj deonici - 14:14, i rezultat 67:50. Onda su dodali "gas" za +19 na isteku 30. minuta. I treća četvrtina pripala je Radničkom 19:15.

Petorka bez Marinovića i Lešića koja je sačuvala preimućstvo, ostala je na parketu i na početku završnih deset minuta. Bilo je sasvim očigledno da litvanska ekipa nema snage ni elana da napravi totalni preokret, pa takav odnos prema igri nije previše pokretao ni srpskog predstavnika. Kragujevački košarkaši, iako svesni praktično ostvarenog uspeha, ostaju dovoljno oprezni čak i uvećavaju razliku. Najpre je to učinio trojkom Mlađan za 86:65, a nadovezao se prvom trojkom i Marinovića za 89:67. Tek tada proradili su šuteri Neptunasa, prave najveću seriju 12:0 za već podnošljiviji zaostatak 89:69, ali je bilo dockan za bilo šta više od toga. Sa po dva poena na obe strane došlo se do kraja ovoga meča - 91:81. Za takmičarsku utehu, Neptunas je osvojio završni period - 19:28.

Tako je Radnički i sa četvrtom ekipom u grupi H postigao bolji uzajamni skor. Sada je samo turski Bešiktaš bolji, ali nakon jednog susreta u Jezeru. Uslediće revanš za nedelju dana, pa je moguće da će Kragujevčani i taj odnos da učine pozitivnim.

Ostvarenju takmičarske ambicije, ulaska u drugu fazu Evrokupa koja počinje od 7. januara, doprineo je doslovce svaki igrač koji je istrčao na parket pred nešto više od dve hiljade gledalaca. Najbolji poenteri bili su: Lešić - 20 poena i osam skokova, Kalinić - 17 poena, osam skokova, četiri asistencije, Birčević sa 11 poena i četiri skoka,Marinović sa još jednim "dabl-dabl" učinkom: 11 poena i čak 15 asistencija, za novi rekord ovog takmičenja. Pogotke su upisali i Mlađan - osam, Dimić - sedam, Balmazović i Jevtović - po šest, odnosno Sili - pet.

U poređenju timske statistike posebno do izražaja dolazi realizacija trojki - 13:5 za Radnički, asistencija - 27:16 i kontrola skoka - 32:25.

Među igračima gostujuće ekipa izdvojili su se: Ulanovas - 17 poena, Sinika - 15, Galdikas - 12 i Vasilis - 10 poena.

Za Šumadince sledi tek noć opuštanja, a već od četvrtka se pripremaju za 12. rundu ABA lige. Radnički odlazi u Zadar gde će sa istoimenom ekipom da ukrsti koplja u subotu 14. decembra od 19 časova.

Snimak utakmice Radnički-Neptunas najavljen je na TV Kragujevac noćas od 23:30.

RADNIČKI - NEPTUNAS 91:81 (31:20, 22:16, 19:17, 19:28)

KRAGUJEVAC
Dvorana: Jezero
Gledalaca: 2.150
Sudije: Lotermozer, Čebišev, Peruga

RADNIČKI: Sili 5, Janković, Lešić 20, Jović, Stevanović, Mlađan 8, Kalinić 17, Birčević 11, Dimić 7, Balmazović 6, Jevtović 6, Marinović 11

NEPTUNAS: Andruskevicijuš, Mazeika 6, Girdzijunas 6, Sinika 15, Eitutavičijus, Galdikis 12, Runkauskas 8, Ulanovas 17, Vasilijus 10, Smit 7

Foto: Duško Đorđević

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti