fbpx

Košarkaši Birčević i Stevanović među najboljim sportistima Kragujevca

Košarkaši Birčević i Stevanović među najboljim sportistima Kragujevca

Košarkaši Radničkog Stefan Birčević i Andreja Stevanović našli su se na listi najboljih sportista Kragujevca, po izboru sportske redakcije Radio-televizije Kragujevac. Bio je to jubilarni 60. izbor, a za najboljeg sportistu proglašen je vaterpolista Radničkog Filip Filipović.

Uz Filipovića, na listi najboljih našao se njegov kolega Boris Zloković, biciklista Bojan Đurđić, košarkaši Stefan Birčević i Nikolina Milić, atletičar Miloš Savić, odbojkaši Sanja Kaličanin i Aleksandar Blagojević, zatim vozač Predrag Lambaša, rukometaši Katarina Stepanović i Dušan Petrović, skijašica Nevena Ignjatović, fudbaleri Ognjen Čančarević i Vidan Bojović i strelac Dragan Ristić.

Nagrađeno je i osmoro mladih sportista koji svojim rezultatima nagoveštavaju visoke domete: plivač Radničkog Lazar Karić, atletičar Jovan Mićić, fudbaler Bojan Gočanin, košarkaši Isidora Tašović i Andreja Stevanović, teniserka Andrijana Stoilković, odbojkašica Aleksandra Brđović i igrač američkog fudbala Đorđe Petrović.

Kapiten Radničkog Stefan Birčević počastvovan je priznanjem u godini kada se Radnički domogao Fajnal fora ABA lige, čime je obezbedio Evrokup, prvi put u istoriji kragujevačke košarke. U debitantskoj sezoni domogao se druge faze takmičenja.

Birčević: Veliko mi je zadovoljstvo da sam se našao među najboljim sportistima Kragujevca. Ovu godinu, uz danas stečeno priznanje, pamtiću po Fajnal foru u Laktašima gde smo nesrećno izgubili. Mislim da takav scenario neće da se ponovi u 50 godina. Sjajno smo odigrali sezonu i kvalifikovali se za Evrokup. Kasnije sam dobio poziv za A tim naše reprezentacije, bio sam jedno od rešenja za poziciju četiri, ali desio mi se peh. Jedna sekunda je sve promenila, povredio sam se, pa je Evropsko prvenstvo za mene propalo. Poslednje tri-četiri nedelje se vraćam na teren, nadam se da je sve uspešnije. Očekujem da ću da pružam sve bolje partije, da podižem formu, a preko učinka u Radničkom nadam se da ću ponovo moći da se domognem nacionalnog tima, bar šireg spiska.

Birčevićev mlađi kolega Andreja Stevanović je najpre prošao krterijume stručnog štaba i sa 18 godina postao prvotimac. Potom je izašao i na evro-scenu, uz regionalnu, a pred kraj godine stiglo je i priznanje, kao potvrda da njegov rad neko prati.

Stevanović: Prezadovoljan sam i ponosan što sam deo ovog tima, u kojem je i moj rad primećen, od juniorskog pogona do prvog tima u kojem sam sada. Sav trud koji sam ulagao, sva odricanja su se isplatila - to mi stvara fenomenalan osećaj i motiviše me da još napornije radim. Svaka nagrada je podstrek, a kamoli ova kojom sam svrstan među najbolje sportiste 2013. godine. U klubu imam sve uslove i punu podršku na treninzima, sve ostalo je na meni - da se dokazujem od treninga do treninga, a ja pružam svoj maksimum.

U drugom delu sezone, kapiten Šumadinaca očekuje znatno povoljnija dešavanja na parketu.

Birčević: Mali je fond igrača koje smo imali za ritam sreda-subota, jednostavno nismo navikli na takav sistem. Teško je bilo u dan-dva pripremati svaku sledeću utakmicu. No, imamo sada pojačanja, "produžili" smo klupu, očekujem da ćemo imati bolje rezultate i da ćemo da iskoristimo raspored narednih par kola. Ne ciljamo najviši plasman, ali nam je mesto u zlatnoj sredini tabele ABA lige odakle se ponovo obezbeđuje Evrokup. Mislim da to ovaj sastav Radničkog zaslužuje i može da ostvari u narednih 13 kola.

Na prigodnoj svečanosti u Skupštini grada priznanja nagrađenim sportistima uručio je odbojkaš Radničkog Milan Ilić.

Posebno priznanje za životno delo dodeljeno je dugogodišnjem novinaru i uredniku RTK Kazimiru Petroviću, jednom od utemeljivača sportskog novinarstva u Kragujevcu, zahvaljujući kome je ova manifestacija opstala punih šest decenija.

Komisiju RTK činili su dugogodišnji sportski novinar Kazimir Petrović, nekadašnja košarkašica Vesna Despotović, fudbalski trener Željko Milošević, odbojkaš Milan Ilić i urednik sportske redakcije Saša Stamenić.

Proglašenju su prisustvovali brojni gosti, nekadašnji sportisti i dobitnici ovog priznanja,
predstavnici klubova, pored ostalih i Košarkaškog kluba Radnički.

Dejan Milošević

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti