fbpx

Šumadinci imaju ekipu koja može da pobedi Himik

Šumadinci imaju ekipu koja može da pobedi Himik

Posle učešća u Kupu Radivoja Koraća, a pre 20. kola ABA lige, košarkaši Radničkog igraju poslednju utakmicu druge faze Evrokupa pred domaćom publikom. U sredu od 18 časova dočekuju ukrajinski Himik, a cilj je revanš posle poraza na gostovanju 73:68.

Sa skorom 2-2 Himik je trenutno drugi na tabeli grupe N. Pošto je Radnički trećeplasiran sa učinkom 1-3, ukoliko pobede Šumadinci doći će do rokade pozicija ove dve ekipe. Ako Kragujevčani još trijumfuju sa više od pet poena razlike, obezbediće sebi bolji plasman od Ukrajinaca. U slučaju da na kraju druge faze ove ekipe imaju isti odnos pobeda i poraza - to je već siguran korak ka trećom nivou Evrokupa.

U redovima Kragujevčana se ne pravi velika kombinatorika. Treća faza Evrokupa i meč protiv Albe za sedam dana potpuno su u drugom planu. Fokus stručnog štaba i igrača samo je na Himiku, prenosi Branko Maksimović, prvi asistent Miroslava Mute Nikolića.

Maksimović: U prvoj rundi Last 32 Evrokupa sa Himikom smo imali otvorenu utakmicu. Izgubili smo "na jednu loptu", posle dve pogrešne odluke. Skautiraćemo mnogo bolje, pripremićemo neke taktičke zamisli sa ciljem da pobedimo u utakmici. Drugi cilj je da to bude preko pet poena razlike. Nezgodan nam je termin, imali smo dve utakmice u Kupu Koraća, dok su oni poslednji meč igrali 3. februara. Imali su dovoljno vremena da se pripreme za nas. Međutim, uz veliku podršku navijača, od Crvenih đavola, preko Kabastih i Hukovaca, do svih ostalih ljubitelja košarke, očekujem da ćemo smoći snage da se izdignemo iz svih problema koje imamo i ispunimo oba cilja. Daćemo sve od sebe, imamo dobru ekipu koja sigurno može da pobedi Himik u jednom meču. I u Ukrajini smo imali šanse.

Kao i pre prvog susreta sa Radničkim, Himik je i dalje lider Superlige Ukrajine, a sada ima skor 14-2. U međuvremenu su savladali tri rivala u domaćem prvenstvu, i to na gostovanjima: Dnipro 66:92, Kjiv 62:68 i Čerkasi 68:72. U prvoj od te tri pobede briljirao je Trevis sa 24 poena, na drugom gostovanju takođe je bio najefikasniji sa 17 pogodaka, a za njim Freimanis sa 16, dok je trećem uspehu najviše doprineo upravo Freimanis sa 19 poena.

Drugu fazu Evrokupa Ukrajinci su započeli dvema pobedama, nad Radničkim 73:68 i Strazburom u gostima 72:78, ali su zatim doživeli dva poraza od Albe 87:71 i 65:68. U proteklih deset utakmica dve faze Evrokupa, četvorica igrača Himika prosečno su beležili više od 12 poena: Šuler 12,9, Dilejni i Gatens po 12,4 i Trevis 12,2.

Sava Lešić nije pomrsio konce beogradskoj Zvezdi u Kupu, ali je jedan od igrača u koje se Kragujevčani uzdaju da to može da učini Ukrajincima. Krilo Šumadinaca analizira šansu svoje ekipe da nadigra predstavnika Ukrajine u čijim je redovima bio prošle sezone.

Lešić: Himik je ekipa koja je dosta slična nama, igraju bez neke teške "petice". Imali smo svoju šansu u prvoj utakmici, ali verujem da u sredu možemo da obezbedimo tu sledeću istorijsku pobedu za Radnički. Igraju sa dosta tranzicije i pikenrola. Ako im to zaustavimo, rastu nam šanse da mi budemo pobednici. Zahvalio bih se navijačima na velikoj podršci koju uživamo, pogotovo za ovu u Beogradu. Pokazali su da su verni Radničkom. Pozivam ih da u sredu dođu u što većem broju da probamo da zajedno napravimo veliki uspeh za sve nas.

Iz stručnog štaba saznajemo kakva atmosfera vlada u ekipi, posle nacionalnog Kupa u kojem se nisu domogli finala, ali su se predstavili u najsvetlijem izdanju.

Maksimović: Mi imamo ekipu sastavljenu od pravih, zdravih momaka, pogotovo "u glavi". Svesni su propusta i kvaliteta. Jesmo propustili veliku priliku da pobedimo u ovom trenutku veliku Zvezdu. Da ne pričamo o parama, na mnogo višem su nivou od našeg kluba - trenutno je tako. Uprkos tome, mi smo igrali otvorenu utakmicu, jedna lopta je mogla da preokrene sve na našu stranu, na primer da je Lešić pogodio onu otvorenu trojku ili da jednu loptu nismo bacili u aut. Ne zadovoljavamo se što smo "na jednu loptu" izgubili od Zvezde, tužni jesmo jer uvek hoćemo da pobedimo, bez obzira kakav je protivnik, sa kakvim budžetom igra protiv nas. Ali, to je košarka, neko mora da pobedi, a neko da izgubi, jedna lopta ti donosi sreću ili tugu. Radimo na tome da bude radosti u sredu.

Podsećamo, po dve najbolje ekipe iz svake grupe Evrokupa ulaze u treću fazu, kada kreće "nokaut-sistem" takmičenja. "Last 16" faza počinje 4. marta i traje do 12. marta.

Prva ekipa iz grupe N igraće protiv drugoplasirane iz grupe J. Drugoplasirana ekipa grupe N sastaće se sa najboljim iz grupe J. U slučaju daljeg plasmana Kragujevčana, njihovi potencijalni rivali su: Bros Baskets (Nemačka), Dinamo Sasari (Italija), Gravelin (Francuska) i Ajkon TED Ankara (Turska).

Isti skor 1-3 uz Radnički trenutno ima još devet od 32 ekipa u drugoj fazi Evrokupa. U egalu 2-2 je 11 timova, osam ekipa ima pozitivan skor 3-1, a tek dve, Himki i Alba, ne znaju za poraz. Bez ijednog trijumfa iz četiri susreta je jedino Panionios.

Ulaznice za utakmicu Radnički-Himik biće u prodaji u sredu od 13 časova na blagajnama hale Jezero, po ceni od 200 dinara. Važiće sezonske karte.

TV-prenos najavljen je na RTS 2.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti