fbpx

Košarkaši Radničkog ciljaju na vrh Superlige

Košarkaši Radničkog ciljaju na vrh Superlige

Mislim da nam je mesto među dve-tri najbolje ekipe u Srbiji. Takvo mesto pre plej-ofa bilo bi ravno osvajanju titule, za ovu generaciju. Kad krene "gušći" raspored, po dve utakmice nedeljno, videćemo koliko će ekipe iz KLS moći da pariraju protivnicima iz regionalne lige. Ako budu istrajne, biće to uzbudljiva Superliga do poslednjeg kola, smatra Marinović.

Pobedom u Skoplju nad MZT (87:95) u poslednjem kolu ABA lige, košarkaši Radničkog završili su takmičenje na trećem frontu (posle Evrokupa i Kupa Radivoja Koraća), pa se sada potpuno posvećuju domaćem prvenstvu.

Trijumf u Makedoniji bio je deseti ove sezone u regionalnoj ligi, čime je sačuvana 11. pozicija na tabeli. Osvojio je MZT prvu četvrtinu, ali druga i treća bile su košarkaško remek delo Šumadinaca.

Kakav je osećaj imao pred izlazak na teren, za klupski sajt govori Marko Marinović, najkorisniji igrač utakmice i novi rekorder ABA lige.

Marinović: Znali smo koliko je rezultatski značajna utakmica za MZT, a mi smo bili manje opterećeni, razmišljali smo jedino o koeficijentima za Srbiju. Objektivno, MZT je bio oslabljen, pa smo videli svoju šansu da ih iznenadimo. Od početka smo "pokazali zube" i kasnije se sve dešavalo kako smo hteli. Čini mi se da je ovo bila jedna od naših najlepših utakmica ove sezone. Vratili smo im za onaj poraz koji smo pretrpeli kući. Uz sve to, posle one serije neuspeha, mislim da podižemo formu.

Kao da je bio nedovoljan rekord u Evrokupu - 15 asistencija protiv Neptunasa, 137 u sezoni, popularni "Malina" je podigao lestvicu i u regionu, sa 18 uspešnih dodavanja u meču protiv Skopljanaca. Time je nadmašio ostvarenje od 16 asistencija takođe pejmejkera Radničkog u ranijim sezonama, Markovića i Pavkovića.

Organizator igre Šumadinaca poverava šta je izvorište nadahnuća za ovakav učinak.

Marinović: Imam sjajne saigrače. Sa takvim ljudima, pre svega, sve je mnogo lakše. Oni su jedino zaslužni za tih 18 asistencija. Drago mi je da igram ove sezone sa njima. Nama su Jović i Katnić van stroja, pa je svo opterećenje bilo na meni, otuda povećana produktivnost. Naša je igra takva, imamo taj pikenrol, pokušavao sam da razigravam igrače što više, posebno naše centre, pošto su MZT nedostajala dvojica visokih igrača. Bili smo ekipno bolji, mislim da smo sasvim zasluženo pobedili.

Mlađim zaljubljenicima u košarku prvi organizator igre Radničkog prenosi kako rangira tri elementa igre koji su mu zadaci na terenu: šut za tri poena, asistencije, odbrana.

Marinović: Normalno, kao i svi iz kraja odakle dolazim, najviše volim da šutiram trojke, na tome najviše i radim. Posle toga su asistencije, igram na toj odgovornoj poziciji, često sve zavisi od mene, tako je to u ovoj igri. Na trećem mestu je odbrana. Ali, upravo odbrana mora da bude na prvom mestu, kada pričamo o mlađim naraštajima koji prate košarku. Treba dosta vremena da prođe da bi odbrana bila na trećem mestu, ovako kako rangiram sada. Za najmlađe kolege košarkaše jedini ispravan redosled je: odbrana - šut - asistencija. Zbog godina u kojima sam i sa po 30 minuta na parketu, neku agresivnu odbranu nadomeštam iskustvom i pozicioniranjem u odbrani. U Skoplju smo, pored ostalog, baš u defanzivi odigrali dobro, što nam je donelo taj rezultat.

Radnički je na kraju ligaškog dela regionalne lige ostao tek dve pobede zaostatka za Krkom na sedmom mestu, što je pozicija za Evrokup, mereno aktuelnom sezonom kada je pola lige bilo u Evropi. Marinović iznosi svoju ocenu sezone.

Marinović: Iskreno, ne sumnjam da ima oni koji će prigovoriti - mogli ste više. Ja sam ipak zadovoljan, ne previše, ali tako je kada pomislim u kojim smo uslovima radili ovih nekoliko meseci, šta nas je sve pratilo. Ovo je prva godina Radničkog u Evropi, trebalo se adaptirati na toliki broj mečeva i pratećih putovanja. U ABA ligi smo dobacili do deset pobeda, učinili da Srbija zadrži četiri pozicije dogodine, pobedama završili takmičenje. Ostaje žal što smo ispustili bolji plasman, svesni smo toga svi, ali ovo je ipak korektan rezultat.

S iskustvom iz 14 sezona profesionalca, ali i ljudskim "aršinom", Marinović procenjuje ima li dovoljno svežine, volje, elana, da igrači Radničkog iznesu teret Superlige i ostvare cilj - uvedu klub u plej-of, odnosno među tri najbolja u Srbiji.

Marinović: Pokušavam da sa saigračima izgradim zajednički stav da je pred nama najbitiniji deo sezone. Ubeđen sam da ćemo Superligu shvatiti maksimalno ozbiljno, da ćemo biti jednako koncentrisani na sve rivale, rečju - da ćemo igrati odgovorno. Veliku pouku nosi prošla sezona. Jedna lopta je delila ekipu od Evrolige, a posle toga je ostala peta u Superligi. Nadam se, i o tome svakodnevno pričamo, da nam predstoji borba za sam vrh tabele u ligaškom delu prvenstva. Mislim da nam je mesto među dve-tri najbolje ekipe u Srbiji. Takvo mesto pre plej-ofa bilo bi ravno osvajanju titule, za ovu generaciju.

Uz ABA ligaše, konkurenti za prva tri mesta u Superligi biće: FMP, Crnokosa, Metalac i Borac. Ni malo naivno društvo, niko nije autsajder, gotovo svi su u igri za Jadran, razmišlja rekorder Evrokupa i ABA lige u redovima Radničkog.

Marinović: Nesumnjivo je da će sve ekipe gajiti ambiciju da se dokopaju Jadranske lige, makar i tog četvrtog mesta. Izgleda mi da je konkurencija ove godine još jača, sve ekipe su se pojačale. Mi smo specifični što smo jedini jadranac koji ulazi u Superligu sa samo domaćim igračima, kako smo i završili prethodno takmičenje. Čekaju nas teška gostovanja, naročito. Svaka ekipa iz KLS sigurno će dati sve od sebe da se pred domaćom publikom pokaže u najboljem izdanju, da osvoje bodove protiv ABA ligaša. Biće sigurno teško u Kosjeriću, Valjevu, Čačku, pa i Železniku. Mislim da će se tu donositi ključne odluke za plasman - koliko će ko uspeti da odbrani svoj teren. Kad krene "gušći" raspored, po dve utakmice nedeljno, videćemo koliko će ekipe iz KLS moći da pariraju protivnicima iz regionalne lige. Ako budu istrajne, biće to uzbudljiva Superliga do poslednjeg kola.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti