fbpx

Petrovački kulen, savršen mesni proizvod

Petrovački kulen, savršen mesni proizvod

Sve je spremno u Bačkom Petrovcu za ovogodišnji Festival kulena koji se ove godine održava 24.maja. Svakako najpoznatiji proizvod, koji se već odavno predstavio u svim krajevima sveta, jeste Petrovački kulen, a ovde će Vam ga obavezno servirati uz kompot od višanja.

Zbog njegove izuzetne ljutine, neki su ga čak nazvali “zmajeva kobasica“. Receptura je vekovima prenošena sa kolena na koleno, ali je i dalje ljubomorno čuvana, a sada je konačno i zaštićena geografskim poreklom proizvoda. Pravi doživljaj za sva čula je poseta Festivalu kulena u Bačkom Petrovcu, na kome se svake godine bira najbolji među najboljima a svi proizvođači sa ponosom po prvi put iznose na tržište nove zalihe proizvoda.

Na festivalu se vrši ocenjivanje kulena svih zainteresovanih proizvođača ovog etno-gastronomskog specijaliteta, kao i prodaja kulena na licu mesta. Osim ovog vrši se i takmičenje u spravljanju najukusnije sveže kobasice, na tradicionalan način. Festival je propraćen kulturno-umetničkim programom, tipičnim za kulturu Slovaka. Takođe festival prati ocenjivanje za najbolju domaću rakiju, tortijada i niz drugih događanja, uz mogućnost razgledanja kulturnih znamenitosti Bačkog Petrovca.

Proizvodi se od pamtiveka na isti način. Bez aditiva i konzervansa, samo ljuta domaća paprika i so.

Samo narodna mudrost mogla je da stvori tako savršen trajan mesni proizvod po svim standardima savremene zdrave hrane, Petrovački kulen nasledili smo od svojih predaka, koji su se u Petrovac doselili polovinom 18. veka. Na svoje pretke možemo biti ponosni, jer su od Petrovca napravili centar kulture vojvođanskih Slovaka, u kome se ne stvara samo pozorište, knjige i izložbe,već i dragocenost etnogastronomske tradicije našeg naroda – petrovački kulen svetskog glasa.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti