fbpx

Nikita Mihalkov slavni ruski reditelj: SRBIJA BRANI SLOVENSKI SVET

Nikita Mihalkov slavni ruski reditelj: SRBIJA BRANI SLOVENSKI SVET

"Prija mi sve što dolazi iz ove zemlje.Smatram da Srbija realno stoji na odbrani našeg slovenskog sveta.Često kažem,gde bi nam bio kraj kada bi Rusi voleli Ruse,kao što ih Srbi vole." -Nikita Mihalkov-

Zaista mi je izuzetna čast pisati tekst o velikom Nikiti Mihalkovu i upoznati vas sa životom i delom jednog od najvećeg filmskih reditelja i jednim od najvećih prijatelja srpskog naroda,pa se ovom prilikom i zahvaljujem urednici portala Srbiju Volimo ,na poverenom zadatku.

Nikita Mihalkov je rođen 21.oktobra 1945. u Moskvi.Rođen je u jednoj od najuglednijih ruskih porodica.Nikitin deda je bio upravnik Jaroslavlja,a Nikitin otac Sergej je u to vreme bio jedan od najpoznatijih pisaca dečje literature u Sovjetskom Savezu i autor teksta himne Sovjetskog Saveza i Rusije.Nikitina majka Natalija je ćerka velikog umetnika Petra Končalovskog i unuka poznatog ruskog slikara Vasilija Surakova.Ljubiteljima filma je sigurno poznato ime Nikitinog starijeg brata,Andreja Končalovskog,poznatog po američkim akcionim filmovima koje je radio u saradnji sa Andrejom Tarkovskim.

nikita mihalkov snima film

Od detinjstva,Nikita se opredelio za glumu,koju je učio u Moskovskom umetničkom teatru.Nakon toga se upisao na Svesovjetski državni institut kinematografije,gde se opredelio za režiju,ali je i ljubav prema glumi ostala.Kao glumac,pojavio se u preko dvadeset filmova,a međunarodnu reputaciju kao reditelj je stekao filmom "Rob ljubavi",koji je i njegovo drugo ostvarenje. Nikitin film "Platonov" osvojio je prvu nagradu na filmskom festivalu u San Sebastijanu,a nakon toga je režirao još nekoliko filmova od kojih su poznatiji "Oblomov" i "Rodnaja",mada je zaista svaki film Nikite Mihalkova,pravo malo remek delo celuloidne kamere. Vrlo je zanimljivo da je poput Alfreda Hičkoka,Nikita Mihalkov glumio u mnogim svojim filmskim ostvarenjima.Jednostavno,ljubav prema glumi se nije mogla tako lako zaboraviti.Mihalkov 1987.godine režira film "Oči čornaje" u kojem glumi čuveni Marčelo Mastrojani.Film je doživeo veliki uspeh,a Marčelo Mastrojani je dobio nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Kanu.Jedan od najpoznatijih Nikitinih filmova je "Urga",koji je smešten u svet Mongola koji žive na granici Kine i Rusije,a film je dobio "Zlatnog lava" na festivalu u Veneciji,a takođe je bio nominovan za "Oskara" za najbolji strani film.

Kruna filmske karijere Nikite Mihalkova je film "Varljivo sunce" iz 1994. koji prikazuje doba Staljinovih čistki i komunističkog terora u Sovjetskom Savezu.Film je dobio glavnu nagradu u Kanu i "Oskara" za najbolji strani film,kao i mnogo drugih nagrada.

nikita mihalkov varljivo sunce

Sve do 2000. godine,"Varljivo sunce" je bio film sa najvećom zaradom koji je snimljen u istočnoj Evropi.
Sledeći njegov film "Sibirski berberin" iz 1998. je takođe postigao veliki uspeh.Odlične uloge su odigrali Džulija Ormond i Oleg Menjšikov,a film je dobio Rusku državnu nagradu.Nikita Mihalkov je nakon toga izabran za predsednika ruskog društva kinematografa,a do 2007.režira još nekoliko filmova od kojih je najpoznatiji film "12" koji je režirao 2007.godine.Taj film je dobio nagradu publike na festivalu u Karlovim Varima.
Nikita Mihalkov 2010. režira film "Egzodus-Varljivo sunce 2" ,koji na zapadu dobija loše kritike kao proputinovski film.

Siberianbarber

Kao veliki prijatelj srpskog naroda i veliki prijatelj čuvenog Emira Kusturice,Mihalkov je bio gost na evropskom filmskom festivalu na Paliću,a Skupština opštine Zubin Potok je slavnom reditelju dodelila šest hektara zemlje na planini Mokra Gora,za svu ljubav i veliku podršku koju decenijama pokazuje prema srpskom narodu.

Prilikom posete festivalu na Paliću kada je Nikiti Mihalkovu i Emiru Kusturici dodeljena nagrada "Aleksandar Lifka",Mihalkov je izjavio sledeće:
"NIje važno da li sam dobio nagradu,važno je da volim Srbiju!"

Autor: Duško Mijatović

Medije

Podeli ovu vest

17/03/2014 0 comment

Ove godine manifestacija „Novosadsko proleće" će se održati tradicionalno po 24. put, u periodu od 18. do 22. marta u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina" u Novom Sadu.  Više od 250 izlagača na manifestaciji – najveći proizvođači i uvoznici cveća, sadnica lišćara, četinara i ukrasnog šiblja, kao i semenske robe, zaštitnih sredstava i ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti