fbpx

U Zaječaru 22.Dani Zorana Radmilovića - velikana srpskog glumišta koji je menjao svet teatra

U Zaječaru 22.Dani Zorana Radmilovića - velikana srpskog glumišta koji je menjao svet teatra

U Zaječaru 26. oktobra u pozorištu Timočke krajine počinje glavni program 22. festivala "Dani Zorana Radmilovića", koji će zvanično otvoriti akademik Dragoslav Mihailović.

Prethodno, 25. oktobra biće održano pred-festivalsko veče na kojem će gostovati popularni glumac, pisac i reditelj Zijah Sokolović sa svojom poznatom predstavom "Cabares Cabarei".

Prvu predstavu u glavnom programu izvešće ansambl domaćina - "Skupljač", po tekstu Dragoslava Mihailovića u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, najavio je v.d. direktora zaječarskog teatra Miljan Gogić.

zoran radmilovic unutrasnja

To će biti premijera "Skupljača", a pored Mensura igraju Ana Bretšnajder, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova.

Do 2. novembra u zvaničnoj konkurenciji učestvovaće još sedam predstava iz Beograda, Užica, Kruševca i Virovitice (Hrvatska).

Narodno pozorište Užice izvešće komad Iva Brešana "Svečana večera u pogrebnom preduzeću" u režiji Snežane Udicki.

Kazalište Virovitica gostuje sa dramom Tenesija Vilijamsa "Mačka na vrućem limenom krovu", koju je režirao Samo M. Strelec.

Kruševačko pozorište izvešće predstavu "1915- Tragedija jednog naroda" Branislava Nušića u režiji Milana Neškovića.

Iz Beograda dolaze Zvezdara teatar - "Boing boing" Marka Kamelotija u režiji Predraga Stojmenovića, Atelje 212 - "Sveti Georgije ubiva aždahu" Duška Kovačevića u obnovljenoj režiji Ljubomira Draškića, Beogradsko dramsko pozorište - "Eling" Sajmona Benta u režiji Marka Manojlovića.

Poslednje večeri gostuje Pozorište na Terazijama sa predstavom "Čaj od jasmina", po tekstu Vesne Stanković u dramatizaciji Željka Jovanovića.

Zatim će dodelom nagrada i završnom besedom festival biti svečano zatvoren.

Gogić je najavio i bogat prateći program, predstavljanje knjiga i pozorišnih časopisa, izložbe, projekcije, koncerte.

U Pozorištu Timočke krajine završena je projektna dokumentacija tako da bi od novembra mogla da počne rekonstrukcija protivpožarne zaštite, zahvaljujući gradskoj upravi koja je našla razumevanja za jedino pozorište u ovom delu Srbije i za realizaciju projekta opredelila 18 miliona dinara.

O Zoranu:

"Lik kralja Ibija, Radovana trećeg, u Radmilovićevom tumačenju predstavlja fenomen naših dana: radost prepoznavanja, radost bezgraničnae moći smeha, radost poistovećivanja publike i glumca.
Onog časa kad počinje razgovor o njegovoj glumi, to je pre svega, prostor njegove apsolutne slobode koju je, s promenjljivom srećom, tražio u životu. Valja odmah napraviti ogradu: njegova umetnička sloboda nije ukidala slobodu drugima, naprotiv, drugi su njome dobijali.
Igra „skoro kao Radmilović". „Skoro" je visoka, najviša mera kvaliteta po kojoj se u našem pozorištu ceni glumački posao. "

Feliks Pašić

Podeli ovu vest

09/09/2013 0 comment

Duboki su srpski tragovi u Svetoj zemlji. Manastir Svetog Jovana Bogoslova, manastir Časnog krsta u Jerusalimu, i crkvu Svetog Đorđa u Akru, podigao je Sveti Sava. Kralj Milutin, u Jerusalimu, podigao je manastir posvećen Svetim arhangelima. Prvi srpski patrijarh, Joanikije, na Tavoru, dići će crkvu Svetog Ilije. Srbi će upravljati manastirom ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti