fbpx

Srpski junak Marko Kraljević u stripu Nevene Mitrović

Srpski junak Marko Kraljević u stripu Nevene Mitrović

U Domu omladine sinoć je otvorena nesvakidašnja izložba stripa o Marku Kraljeviću od mlade autorke Nevene Mitrović iz Šapca. Izložbu je otvorio srpski pisac i profesor Milovan Vitezović, koji je govorio o radu i delu ove učenice koja iza sebe ima 14 nagrada sa republičkih i međunarodnih takmičenja.

Nevena je još kao darovito dete ušla u srpski list. Iz mita je uzimala ono što joj je blisko i što poima, pa je Marku Kraljeviću prišla kao vršnjaku, primivši ga kao svoga nestašnog druga ali i kao svoga zaštitnika – rekao je Milovan Vitezović.

Autorka izložbe je učenica treće godine Škole primenjenih umetnosti u Šapcu. Bavi se stripom od svoje 11 godine, a strip Kraljevića Marka uspešno radi za "Politiku" već četiri godine, od 2009. godine.
Kroz Nevenine crteže vidimo Marka Kraljevića iz perspektive deteta, u kojoj ona prikazuje najbolje karatkeristike ovog junaka. Marko ima prepoznatljive odluke, međutim u njenom životnom i savremenom viđenju pokazuje meru da pomeri vreme i da savremenost učini prisutinim u istorijskom dobu Marka Kraljevića.

- Nevenin Kraljević Marko daje savremenu konotaciju, kod svih godišta čitalaca "Politikinog Magazina" u kome se strip redovno objavljuje. Tako ona u politici veoma hrabro izdržava u konkurenciji sa slavnim Dikom Brovnom – rekao je kroz smeh Milovan Vitezović.

Nevena Mitrović je učenica treće godine Škole primenjenih umetnosti u Šapcu. Bavi se stripom od petog razreda, a strip "Marko Kraljević" uspešno radi za "Politiku" već četiri godine, od 2009.

Izložba u prostorijama Doma omladina biće otvorena do 10. novembra.

strip

NAGRADE

2008.godine- XVI Međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga", prva nagrada za strip na temu "Satkiši". Kulturni centar Kruševac (KCK)

2009.godine- XVII Međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga", master klas za strip na temu "Igračke". (KCK)

2010.godine- XVIII Međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga", master klas za strip na temu "Mobilni". (KCK)

- VIII Međunarodni salon stripa, studenski kulturni centa Beograd, nagrade u kategoriji takmičara do 15 godina. Specijalna nagrada žirija za zreo i maštoviti izraz.

- Nagrada strip magazina "Munja"

2011. godina- XIII Balkanska smotra mladih strip autora Leskovac, 24-26. Jun 2011. - osvojila prvu nagradu za najboljeg debitanta.

- IX Međunarodni salon stripa stufenski kulturni centar Beograd, osvojena nagrada izdavačke kuće "Sistem comics".

2012. godina- Agencija za Borbu protiv korupcije konkurs za borbu protiv korupcije. Konkurs na temu "Menjam sebe – menjam Svet", II nagrada.

 

Podeli ovu vest

24/10/2021 0 comment

 Prema nekim istorijskim izvorima, vinogradarstvo u vršačkom kraju datira još iz vremena Dačana i rimske vladavine, a prvi pisani podatak o tome potiče iz 15. veka kada je vršačko vino 1494. prodato dvoru kralja Vladislava Drugog. Iz zapisa turskog putopisca Evlije Čelebije saznajemo da su padine vršačkog brega zasađene vinovom lozom koja ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti