fbpx

Spektakularni "Krcko Oraščić" posle 30 godina u Narodnom pozorištu

Spektakularni "Krcko Oraščić" posle 30 godina u Narodnom pozorištu

Balet Petra Iljiča Čajkovskog "Krcko Oraščić" biće premijerno izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u utorak, 18. marta u 19.30 sati, 30 godina nakon poslednje izvedbe u tom teatru.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta i koreograf Konstantin Kostjukov rekao je na konferenciji za novinare da će publika videti interesantnu, originalnu i tehnički veoma zahtevnu predstavu u novoj koreografskoj verziji postavke Mariusa Petipa i Lava Ivanova.

"Mislim da smo beogradskoj publici napravili divan poklon i da će publika dočekati još jednu Novu godinu, jer to nije samo predstava za decu, nego i za odrasle", rekao je Kostjukov i izrazio nadu da će taj balet imati dug život na sceni Narodnog pozorišta.

On je rekao da je u novoj postavci zadržao zahtevne elemente klasičnog baleta, ali na drugačiji način, jer novo vreme zahteva i novu izvedbu koja je pripremljena u maksimalno teškoj verziji za izvodjače.

Kostjukov je rekao da je pripremio tri podele, kako bi se na scenu uveli i mladi igrači, ali da su se na probama povredili solisti Jovan Veselinović i Dušanka Djordjević i da još nije izvesno ko će nastupati na premijeri.

Dirigent Djordje Pavlović rekao je da je partitura baleta "Krcko Oraščić" jedno od 10 najgenijalnijih i pet najlepših dela svetske muzičke literature i da se orkestar Narodnog pozorišta potrudio da na taj zahtev odgovori požrtvovanim dostignućem.

Balet "Krcko Oraščić" prva je samostalna baletska predstava izvedena na sceni Narodnog pozorišta 1923. godine, a kasnije je ponovo bila izvodjena 1937, a zatim i 1978. i 1983. godine.

U novoj postavci igraju Jovica Begojev, Igor Pastor, Bojana Žegarac, Teodora Spasić, Dejan Kolarov, Milan Rus, Dušanka Djordjević, Jovan Veselinović i baletski ansambl Narodnog pozorišta.

Podeli ovu vest

03/06/2014 0 comment

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. godine u Naisusu (Nišu), od oca Konstancija Flora i majke Jelene. Posle očeve smrti oca 306. godine od vojske je proglašen za avgusta (savladara) severozapada Rimskog carstva. ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti