fbpx

Srbija zemlja festivala

Srbija zemlja festivala

Najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji je Vukov sabor. Ona se u selu Tršiću kod Loznice održava od 1933.
Međunarodni Beogradski sajam knjiga je najveća izložba u jugoistočnoj Evropi posvećena promociji knjige i izdavaštva (2007. je učestvovalo blizu 800 izdavača iz zemlje i inostranstva).
Beogradski letnji festival (BELEF) ima za cilj da producira i predstavi vrhunska umetnička ostvarenja iz oblasti pozorišta, muzike, vizuelnih umetnosti i drugih umetničkih disciplina.

Likovne umetnosti

Oktobarski salon u Beogradu je reprezentativna manifestacija ostvarenja iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti.
Po evidenciji ministarstva kulture u Srbiji deluje više od 200 likovnih kolonija. Najstarija je osnovana 1904. u Sićevačkoj klisuri. Među njima se danas ističu vajarske kolonije Simpozijum Tera u Kikindi (tehnika terakota) i Majdanpek-Bor (tehnika bronza).

Popularna muzika

Najpoznatiji međunarodni muzički festival je Egzit (Exit) koji se održava svakog leta na Petrovaradinskoj tvrđavi pored Novog Sada.
Glavni festival etno zvuka je dragačevski trubački Sabor u Guči. Održava se o verskom prazniku Velika Gospojina koji je nekada bio veliki pazarni dan i prilika za okupljanje stanovnika okolnih sela. Vremenom se pretvorilo u praznik trube i postao mesto gde se održava smotra trubača i dodeljuje prestižna nagrada „Prva truba Dragačeva“.
Međunarodni džez festivali se održavaju u: Beogradu, Kragujevcu, Valjevu (YU džez festival), Nišu (Nišvil), Kosovskoj Mitrovici i drugim gradovima Srbije.

story image 18 bemus02 OR
Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), kao najstariji i najznačajniji festival umetničke muzike u Srbiji, održavaju se svake godine prve polovine oktobra u Beogradu. U Novom Sadu se održava sličan muzički festival - NOMUS.
Mokranjčevi dani su tradicionalni festival horske muzike u Negotinu, dok se u Nišu održava međunarodni horski festival „Horske svečanosti“.

Pozorište i film

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) je festival novih tendencija u pozorišnoj umetnosti.
Joakimfest je festival najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora, koji se održava u Kragujevcu, Knjaževsko-srpskom teatru.
JoakimInterFest je međunarodni pozorišni festival malih scena, koji se održava u Kragujevcu, Knjaževsko-srpskom teatru.
Sterijino pozorje u Novom Sadu je festival na kome se takmiče predstave rađene po tekstovima domaćih pozorišnih pisaca.
Na polju filmske umetnosti, najeminentniji festival je FEST koji se početkom svake godine održava u Beogradu. Ostali poznati filmski festivali su: Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji koji se održava od 1977. godine ,Palićki filmski festival, Niški filmski festival, Kustendorf film festival i dr.

Podeli ovu vest

26/08/2021 0 comment

Nušićijada je kolažni festival,praznik humora i veselja, koji objedinjuje pozorište, film, muziku, ulična dešavanja…U tri festivalska dana, Ivanjica se preobražava u staru varoš s kraja 19. i početka 20. veka, što je jedan od glavnih „magneta“ za posetioce kojih je iz godine u godinu sve više. Originalan koncept, utemeljen na građanskom duhu, ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 73

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti