fbpx

Kopija dečanske crkve u Andrićgradu - Kustin umetnički domet

Kopija dečanske crkve u Andrićgradu - Kustin umetnički domet

I sam, diveći se krasnome mestu, na ušću dve reke u Višegradu, neimar Andrićgrada Emir Kusturica, podiže hram na vodi. Plemenito delo svetski priznatog filmskog umetnika isijava u noći, tako da svaki prolaznik stiče utisak da ova bogomolja plovi na vodi.

Višegradski Dečani posvećeni su srpskom caru Lazaru Hrebeljanoviću, stradalniku za veru hrišćansku i njegovim ratnicima, hram koji ovih dana dobija nove obrise u svojoj unutrašnjosti.

- „U crkvi se trenutno izvode radovi na pripremi poda za polaganje mermernih ploča koje se izrađuju u Aranđelovcu u fabrici „Šumadija". Celi prostor površine 350 kvadratnih metara će biti urađen u mozaiku od indijskog kašmira. To je veoma neobičan kamen u više boja", – kaže nam glavni inženjer radova u Andrićgradu Radomir Stojić.

On dodaje da se pripremaju i obloge za šest nosivih stubova u hramu. Stubovi su visoki šest metara sa osam uglova i oni će biti druge boje u odnosu na pod. Obložiće se i bočni zidovi u visini od jednog metra skupocenim mermerom iz praktičnih razloga da ne bi došlo do oštećenja freski kojim će biti oslikana cela unutrašnjost hrama.

- „U Beogradu se privode kraju radovi na pozlati krsta, visine oko pet metara koji će dominirati iznad carskih dveri na oltaru. Urađene su i četiri prestone ikone i u toku je njihova montaža u rezbareni drveni ikonostas, delo hercegovačkih majstora, Rajka Šinikovića i njegova tri sina. Višegrađani mogu očekivati da se jedan od najlepših ikonostasa na regiji postavi u hram za dvadesetak dana", – kazao je Stojić uz napomenu, da se trenutno u oltaru sa leve i desne strane, ispod poda rade dve kripte po uzoru na Visoke Dečane.

U planu je da se uradi svetionik sa zvonikom, koji će biti veoma visok i koji će dominirati crkvom, koja svojom lepotom podseća na najlepše srednjovekovne hramove koje su gradili srpski kraljevi Nemanjići.

Oko hrama će biti zasađeno zelenilo uz šetalište sa pogledom na Drinu i bližu okolinu. Ktitor ovog hrama Emir Kusturica, založio se da arhitektonsko uređenje crkve bude što verodostijnije zadužbini Stefana Dečanskog koje se nalazi na Kosovu i Metohiji, samo u umanjenim dimenzijama. Ovim uzvišenim činom on je bogato obdario Višegrad i njegove žitelje.

Očekuje se da će za Vidovdan 28. juna, crkvu kneza Lazara u Andrićgradu pohoditi mnogo vernika iz raznih krajeva sveta, kada će biti služena Sveta arhijerejska liturgija uz obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i sarajevskog atentata.

Autor:Mira Andrić

Podeli ovu vest

08/08/2014 0 comment

U širokom razmahnutom pokretu srpskog romantizma Đura Jakšić zauzima istaknuto mesto: uz Branka Radičevića, Jovana Jovanovića-Zmaja, i Lazu Kostića, on predstavlja najdoslednijeg i najplodnijeg pobornika romantičarskog shvatanja književnosti. Sopstvena ličnost i sopstvena osećanja istaknuti u prvi plan, nacionalni i ljubavni zanosi, ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti