fbpx

Čuveni ruski pisac Tolstoj, pre 105 godina postao dopisni član Srpske akademije

Čuveni ruski pisac Tolstoj, pre 105 godina postao dopisni član Srpske akademije

Čuveni ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj (1828-1910) izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije (SKA) pre 105 godina, 1910.

Tolstoj je jedan od najvećih svetskih romanopisaca, pripovedača i esejista, bio je uspešan kritičar, uticajan moralni filozof, pacifista...

Kada je te 1910. godine dobio informaciju da je postao dopisni član SKA, Tolstoj je preko svog ličnog lekara Dušana Makovickog poslao predsedniku akademije Stojanu Novakoviću biografiju i bibliografiju, a taj tekst je objavljen u Godišnjaku SKA 23.

Velikom književniku, koji je preminuo iste godine, 20. novembra, objavljen je nekrolog u idućem godišnjaku 24, iz pera predsednika akademije Novakovića.

Njegov prijateljski odnos prema Srbima došao je do izražaja u vreme aneksione krize Bosne i Hercegovine, 1908. godine kada je vodio prepisku sa Anđom Petrović, mlađom sestrom slikarke Nadežde i književnika Rastka Petrovića.

Tolstoj je zapisao da mu se jedna Srpkinja obratila pitanjem šta misli o pripajanju Bosne i Hercegovine Austriji, koje je izvršeno tih dana.

"Ja sam joj odgovorio kratko, ali ću tim povodom što mogu jasnije i podrobnije izneti svoje mišljenje o tom događaju onima koje to može da interesuje... Nije bitan politički položaj Srbije. Bitno je religiozno stanje srpskog naroda", odnosno, kako je naveo "stepen jedinstva i sloge, solidarnosti i uzjamne ljubavi, one koja sve prevashodi".

Istoriju, a posebno ratnu istoriju Srbije, Tolstoj je izučavao i ranije, u pripremi za pisanje svojih romana "Rat i mir" i "Ana Karenjina".

Poznato je da je dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima sedamdestih godina 19. veka, bio ruski pukovnik Nikolaj Rajevski (37) koji je poslužio kao književni uzor za lik grofa Vronskog u Tolstojevom romanu "Ana Karenjina".

Podeli ovu vest

24/02/2014 0 comment

Jelena Đorđević, tridesetsedmogodišnja Piroćanka nastavila je gotovo sedam decenija dugu porodičnu tradiciju oslikavanja pirotske grnčarije šarama pirotskog ćilima, spajajući na taj način dva zaštitna znaka pirotskog kraja na jedinstven-umetnički način. Kako je Pirotskim vestima izjavila Jelena, reč je o veoma lepom, ali i napornom zanatu koji ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti