fbpx

Rusija u Velikom ratu - izložba u Istorijskom muzeju Srbije

Rusija u Velikom ratu - izložba u Istorijskom  muzeju Srbije

U Istorijskom muzeju Srbije danas će biti otvorena multimedijalna izložba pod nazivom "Pogledaj ratu u oči. Rusija u Prvom svetskom ratu u filmskim hronikama, fotografijama i dokumentima", najavljeno je iz te institucije.

U pitanju je gostujuća tematska izložba, savremeni muzejski projekat posvećen stogodišnjem jubileju Velikog rata sa kojim će, nakon velikog uspeha u Moskvi prošle godine, moći da se upozna i domaća publika.

Po zamisli organizatora postavka nastoji ne samo da, istorijski osnovano i na bazi pouzdanih dokumenata, posvedoči o Velikom ratu, njegovim uzrocima, glavnim događajima i posledicama, već i da oda dužno poštovanje ruskim i srpskim vojnicima, koji su poginuli na njegovim frontovima boreći se rame uz rame.

Autori izložbe su težili da "fotografskom preciznošću" prikažu istoriju Prvog svetskog rata kao istorijsku dramu biblijskih razmera sa njenim pravim junacima i antijunacima, sa podvizima i izdajom, sa tragedijom miliona ljudi i sa bezbrojnim razaranjima i stradanjima.

Oni su želeli da istaknu sećanje na hrabrost i junaštvo miliona ruskih građana koji su stradali u godinama rata, rata za koji se ispostavilo da je u Rusiji "zaboravljeni rat" i da konačno učine vidljivim napore koje je Rusija uložila u borbu sa protivnikom.

Bez obzira na podnaslov "Rusija u Prvom svetskom ratu" organizatori izložbe nisu mogli da ne posvete pažnju Srbiji, koja je istorijski, duhovno, kulturno, a u to vreme i dinastički bila povezana s Rusijom.

Kraljevskom Domu Karađorđevića i njegovim vezama s Domom Romanova posvećen je poseban deo izložbe, a obuhvata jedinstvene fotografije predstavnika obe dinastije, originalna pisma i dnevnički zapisi.

Autentični istorijski dokumenti, fotografije, umetničke slike, filmske hronike, zvučni efekti, autentična muzika iz ovog ratnog perioda i multimedijalni tematski članci pružiće posetiocima poseban "efekat prisustva", ali i mogućnost da steknu opštu sliku o Prvom svetskom ratu.

Nekoliko desetina "tač-skrinova" postavljenih u prostoru doprineće temeljnijem upoznavanju sa realijama rata, dok će svojevrsna "reka vremena" prikazana na nekoliko velikih ekrana pružiti detaljnu predstavu o tome kako se rat odvijao.

Imajući u vidu da je Prvi svetski rat postao prvi rat u istoriji čovečanstva, čiji je vidljivi lik bio u potpunoj meri zabeležen u filmskim hronikama i na fotografijama, predočeni materijali, kao jedan od glavnih izvora, omogućiće posetiocima da vide svojim očima praktično sve strane rata, tj. da doslovce "pogledaju ratu u oči".

Izuzetno retki arhivski dokumenti i fotografije, od kojih se većina prvi put pojavljuje pred domaćom javnošću, doprineće da se pronikne u najskrivenije tajne političke borbe ovog vremena, da se zaviri u život ruske carske porodice sakriven od tuđih pogleda i da se svojim očima vide sve strahote rata i junaštvo njegovih učesnika.

Izložba se kompoziciono sastoji od četiri glavna dela: "Mir", "Rat", "Glavni štab" i "Front" i zamišljena je u obliku klasičnog pozorišnog čina ili filma, koji sadrži prolog, glavnu radnju i epilog.

Kontekst izložbe je logično građen i istorijski je utemeljen: od dokonog života mirne Evrope i Rusije uoči rata - ka otkrivanju uzroka njegovog početka, reakcije ruskog društva na dešavanja, hronike vođenja borbenih dejstava na različitim frontovima i uloge Glavnog štaba vrhovnog glavnog komandanta u njima, porasta revolucionarnih raspoloženja, neuspeha na frontu...

Podeli ovu vest

13/06/2019 0 comment

Dalekog 14. oktobra 1892. godine u Beogradu je na liniji Kalemegdan-Slavija pušten prvi tramvaj na konjsku vuču u sobraćaj. Tada je Beogradom prošao prvi tramvaj, a pre Beograda "konjski tramvaj" su imali samo Njujork, Pariz, London i Berlin. Dve godine kasnije, na liniji Terazije-Topčider, Beograd je uveo električni tramvaj, dok ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti