fbpx

Junaštvo braće Vajagić - kao devet Jugovića

Junaštvo braće Vajagić - kao devet Jugovića

Više od dvadeset hiljada Srba iseljenika je, u vreme ratova, između 1912. i 1918. godine došlo iz Sjedinjenih Američkih Država da se bori zajedno sa srpskom vojskom. Među njima su bila i devetorica braće Vajagić. Svi su preživeli Prvi svetski rat, a njihovi potomci danas žive u Srbiji, Americi, Kanadi i Australiji.

Nacionalna svest u Srba potekla je iz naroda, ona nije nametnuta „odozgo". Stvarala se, u najvećoj meri na braniku hrišćanstva i pravoslavlja, ma s koje strane pretnja dolazila.

Kada su Bosanska Krajina i Bosna i Hercegovina bile okupirane od strane Austro-Ugarske 1878. godine, Srbi su jedva opstajali i na njih se gledalo s podozrenjem i nepoverenjem.

Tako, krajem 19. i početkom 20. veka veliki broj Srba iz Bosanske Krajine otisnuo se u svet „trbuhom za kruhom", ali i da bi izbegli da ratuju u redovima austrijske vojske.

U vreme ratova između 1912. i 1918. godine preko dvadeset hiljada Srba iseljenika došlo je iz Sjedinjenih američkih država da se bori na strani srpske vojske i tako pomognu Srbiji.

Iz mesta Geri pored Čikaga došlo je oko 450 dobrovoljaca. Među njima su bila i braća Vajagići poreklom iz Bosanske Krajine, njih devetorica, a pridružio im se i prijatelj iz Milvokija Aleksa Višnjević. Njihov cilj je bila Grčka, odnosno Solunski front.

Atmosfera na ispraćaju bila je ispunjena emocijama. Da devetorica iz porodice napusti svoj dom, posao i dobrovoljno krene na prvu liniju fronta, vredno je divljenja. Priča o braći Vajagić pročula se širom srpske zajednice u Americi, a o njihovoj hrabrosti svedoče odlikovanja za junaštvo. Posebno se istakao Risto Vajkana, koji je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa zlatnim mačevima.

Veličina njihove lične požrtvovanosti, impresionirala je i prijatelje i neprijatelje. Borili su se u četama Dunavske divizije i svi su preživeli Prvi svetski rat. Kao dobrovoljačkim ratnicima dodeljena im je zemlja, osmorica su ostala u Srbiji, a samo jedan se vratio u Sjedinjene Američke države.

Danas potomci Vajagića žive u više od pedeset mesta u Srbiji, uglavnom u Vojvodini, a ima ih i u Americi, Kanadi i Australiji.

(emisija "Srbija na vezi)

Podeli ovu vest

21/05/2015 0 comment

U Bačkom Petrovcu se već tradicionalno sredinom ili krajem maja meseca održava Festival Klobas, ili kulenijada kako se to popularno zove. Kulenijada (Festival klobas) se organizuje u sklopu proslava Dana Bačkog Petrovca.Mastori ovog delikatesa okupiće se ove godine 22.maja. Na festivalu se vrši ocenjivanje kulena svih zainteresovanih ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti