fbpx

Jedinstvena dela Dimitrija Avramovića u Konaku kneginje Ljubice

Jedinstvena dela Dimitrija Avramovića u Konaku kneginje Ljubice

Izložba "Dimitrije Avramović, dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu" biće otvorena večeras u Sali pod svodovima Konaka kneginje Ljubice, najavio je Muzej grada Beograda.

Izložba se realizuje zahvaljujući uspešnoj saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja grada Beograda.
Jedinstvenu umetničku ostavštinu Dimitrija Aramovića, koja se najvećim delom čuva u Narodnom muzeju Beogradu, predstaviće autori postavke i izložbenog kataloga, viši kutosi Petar Petrović i Evgenija Blanuša.

Postavka obuhvata slikarski i crtački stvaralaki opus jedne od najznačajnijih ličnosti srpske umetnosti prve polovine 19. veka.
Dimitrije Avramović je bio jedan od najobrazovanijih i najdarovitiji slikara svog vremena, jedan od prvih u nizu radoznalih i svestranih istraživača kulturne baštine u 19. veku i jedan od onih koji su davali pravac razvoju nacionalne umetnosti.

Umetnik koji je oslikao Sabornu crkvu Beogradu i Karađorđevu crkvu u Topoli, iako prvenstveno posvećen slikarstvu, bavio se i pisanjem i prevođenjem.

Avramović je takođe bio među prvima koji su počeli da se bave karikaturom. Putovao je sakupljajući građu o nasleđu Svete Gore što je i objavio u dve knjige.

Nastojao da napiše biografije značajnih srpskih slikara, a spada i među začetnike likovne kritke u Srbiji.

Zahvaljujući tome što je veliki deo slika i crteža Dimitrija Avramovića sačuvan, moguće je steći detaljan uvid u odlike njegovog likovnog izraza tokom umetnikovog stvaralačkog života u celini.

Crtež je bio njegova preokupacija što je bilo u skladu sa klasicističkim obrazovanjem koje je stekao na bečkoj Akademiji.
Avramović je bio najizrazitiji predstavnik klasicizma u srpskoj umetnosti, o čemu svedoči precizan crtež i gotovo savršena artikulacija forme kao jedne je od glavnih karakteristike njegovog slikarstva.

Tragajući za onim "istinitim" u umetnosti, davao je prednost svemu realnom u odnosu na fikciju.Za njega je istina imala veći značaj nego lepota, a lepota je mogla biti jedino u službi istine.

Njegov umetniči izraz bio je lišen strasti i poetike, ipak, njegova ostvarenja nedvosmisleno izražavaju slobodu sa istinski intelektualnim utemeljenjem, poznavanjem istorijskih činjenica i umetnosti u širem smislu.

Svojim širokim obrazovanjem i sposobnošću da shvati istorijske i umetničke probleme sveoga vremena, ostavio je izuzetan doprinos klasicizmu.
Na postavci u Konaku kneginje Ljubice posetioci će moći da se upoznaju sa 77 Avramovićevih radova na platnu i papiru, a izložba će biti otvorena do 3. maja.
Tanjug

Podeli ovu vest

18/04/2014 0 comment

Jedna od najpoznatijih uskršnjih jaja su svakako ona koje je izrađivao petrogradski juvelir Karl Faberže. Pažnju tadašnje carske porodice u Rusiji je privukao već prvim radovima koji su bili izloženi na Sveruskoj izložbi u Moskvi 1882. Od tada počinje da radi za potrebe dvora; u perodu od 1885. do 1916. svake godine za Uskrs je na dvor donosio ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti