fbpx

Srbija 1914. - Žene heroine u Velikom ratu

Srbija 1914.  - Žene heroine u Velikom ratu

U Istorijskom muzeju Srbije od sutra će u okviru aktuelne izložbe "Srbija 1914" u posebnom delu galerije posetioci moći da vide i postavku "Žensko lice Velikog rata".

Izložba predstavlja tematsku ekstenziju izložbe "Srbija 1914", a prostor u kome je postavljena simboliše marginalizovanu ulogu žena u jednom značajnom istorijskom događaju kakav je Veliki rat, navodi se u saopštenju Istorijskog muzeja.

To je prilika da se zainteresovani bliže upoznaju sa počecima procesa emancipacije žena u Srbiji pre Velikog rata, kao i sa dugoročnim posledicama Prvog svetskog rata na shvatanje, položaj i uloge žena u društvu uopšte.
Uprkos monstruoznosti globalnog sukoba kao takvog, Prvi svetski rat je potpomogao žensku emancipaciju s obzirom na to da su žene svih društvenih slojeva i obrazovnih nivoa, uspešno preuzele sve one poslove i obaveze koje su, do odlaska na front, tipično obavljali muškarci. To je bio jedan od ključnih argumenata za borbu za ženska prava kroz čitav 20. vek.

U Srbiji na početku 20. veka, emancipacija žena se odvijala u specifičnim kulturno-istorijskim okolnostima koje su uticale na sporiju i težu implementaciju promena. Procesi urbanizacije i industrijalizacije većinski agrarne zemlje, usporavani su ratovima za oslobođenje.

Iako malobrojno, gradsko stanovništvo se u svemu, pa i u rešavanju "ženskog pitanja" ugledalo na razvijenije evropske uzore.

Žene iz građanskih slojeva društva, odlaze na školovanje, počinju da obavljaju visoko profilisana zanimanja, pojavljuju se prve žene lekari, arhitekte, umetnice, kao što su Draga Ljočić, Jelisaveta Načić, Maga Magazinović, Nadežda Petrović...

Iako u nepovoljnijem pravnom statusu koji je bio prepreka ekonomskoj nezavisnosti, položaj žena u Srbiji nije mnogo lošiji u odnosu na savremenice iz razvijenijih evropskih zemalja.

Premda su žene za vreme Prvog svetskog rata iskoristile priliku da se dokažu i približe cilju rodne ravnopravnosti, njihova uloga u tom važnom istorijskom događaju često je društveno nevidljiva, zanemarivana ili podrazumevana.

Po završetku rata, ženski napori su zaboravljeni i negirani, a proces emancipacije trajao je neopravdano dugo i to je razlog zašto se Istorijski muzej Srbije odlučio za "Žensko lice Velikog rata".

Različita lica žena učesnica Prvog svetskog rata, njihovi različiti položaji i angažmani su predstavljeni kroz četiri ideal - tipska modela, na dva fronta delovanja: žena kod kuće - gradjanka i žena sa sela, i žena direktna učesnica ratnih sukoba - vojnik i pripadnica sanitetskih misija.

Temom su obuhvaćene kako anonimne pripadnice ženske populacije tako i poznata i manje poznata ženska lica koja su učestvovala u Velikom ratu poput najodlikovanije žene Velikog rata Milunke Savić, dobrovoljke "Gvozdenog puka", Sofije Jovanović, Lenke Rabasović, Flore Sends, poznatije kao "srpska Engleskinja", crnogorskih heroina, Vasilije Vukotić i Milice Miljanov i mnogih drugih.

Autorka izložbe, koja će trajati do 15. januara, je kustoskinja Dragana Spasojević, dok je postavku dizajnirala kustoskinja Izabela Martinov- Tomović.

Podeli ovu vest

26/02/2014 0 comment

Pripreme za 27. Slaninijadu u Kačarevu traju poslednja dva meseca. Veliki izlagači ponudiće svoje proizvode na 36 štandova u Hali sportova, dok će ih na otvorenom prostoru biti još više. "Svake godine na Slaninijadu dođe oko 100.000 posetilaca. Već imamo najavljen dolazak 150 autobusa iz cele Srbije, dolaze gosti iz inostranstva, tu su redovno ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti