fbpx

Festival starih i umetničkih zanata "Drangulijar"

Festival starih i umetničkih zanata "Drangulijar"

Tradicionalni  festival starih zanata, umetničkih zanata i primenjenih umetnosti „Drangulijar" biće održan od 9. do 12. aprila u prostorijama Matice iseljenika i Srba u regionu (Nušićeva 4) u intervalu od 14 do 22 časa.

osetioci će imati priliku da uživaju u radovima više od 50 dizajnera i učestvuju u pažljivo kreiranom pratećem programu. Program festivala će dizajnerima i posetiocima omogućiti da kroz predavanja i besplatne radionice steknu nova znanja, upoznaju uspešne umetnike i sami učestvuju u stvaranju umetničkih radova. Ulaz na festival je besplatan.

PROGRAM FESTIVALA
9. april
16.30 Otvaranje Festivala Drangulijar mini koncertom nstrumentaliste, koreografa i pevača Milana Vašalića. Ovaj čuvar narodne tradicije svira na čak 12 instrumenata među kojima su diple, gajde, različite vrste tambura, ćurlik i drugi arhaični instrumenti. Milan će održati javno predavanje i približiti posetiocima sam način izrade pojedinih instrumenata.
17.00 – Specijalni gosti festivala ROD odvešće posetioce na putovanje kroz mistični svet staroslovenske mitologije. Predstaviće specijalno dizajniran nakit i odevne predmete inspirisane srpskom mitologijom i pretkoslovljem. Posetioci će imati priliku da vide i jedinstveni šah u svetu, umetničko delo sa bogovima i bićima iz naše mitologije, delo vajara Jovana Petronijevića.

10. april
16.00 – Stručni tim studia Lenart upoznaće zainteresovane sa osnovama šivenja i krojenja kroz besplatnu radionicu „Zakrpica".
18.00 – Modni studio "Kjara" će kroz modnu reviju predstaviti svoje kreacije za kolekciju proleće-leto 2015. Posetioci će imati priliku da uživaju u prepoznatljivom stilu, unikatnih modela jedinstvenog dizajna, koji su krasili stranice mnogih domaćih i stranih časopisa.
20.30 – Radionica „Beogradska dama", besplatna lutkarska radionica dr.Dragane Bojović-Jović. Reč je o jedinstvenim lutkama, specifičnog načina izrade koje se nalaze u izlogu galerije u srcu Skadarlije.

11. april
16.00 - Radionica „ReonaTijara", besplatna radionica nakita od žice i dragog kamenja. Osnove stvaranja nesvakidašnjjih komada nakita pokazaće Tatijana Jevtić.
17.30 - Besplatna radionica „Svaštaonica", u kojoj će vešte ruke umetnika iz Art&Creative pokazati posetiocima osnove crtanja na svili, staklu i drvenim predmetima.
18.30 - „Radionica sa dušom", besplatna radionica dekupaž tehnike koju će voditi Žana Gočmanac. Na radionici će biti predstavljena tehnika dekupaža na staklu, glini i drvetu.
19.15 - Radionica „Art in space", besplatna radionica slikarstva. Umetnica Katarina Brkić svojom maštom, znanjem i umećem predstaviće osnovne tehnike crtanja i slikanja.

12. april
16.45 - Škola praistorijske arheologije Sedmorečje održaće predavanje "Praistorija u 21. veku". Cilj predavanja je da se praistorijska kultura prikaže u drugačijem, neočekivanom, kontekstu kako bi savremenog čoveka zainteresovalo za nešto što se događalo u dalekoj prošlosti.
19.30 - Besplatna origami radionica. Predavač Stoja Vukajlovič-Gavranović autor je pet knjiga o tehnikama origamija i tri naučno-istraživačka rada na temu: Origami i mentalna kontrola,Origami kao korektivni tretmani i Origami-razvojni program.

Podeli ovu vest

19/08/2014 0 comment

Sremska Mitrovica – Internacionalna vinska svečanost "Zlatni dan vina MMXIII" tradicionalno se održava u Sremskoj Mitrovici, u Carskoj palati Sirmium,svakog 19.avgusta u godini, na radost svih ljubitelja ovog drevnog napitka. U Sirmiumu, u Carskoj palati, ugošćeni su mnogi vinari na degustacijama, ali godišnja kruna rada Udruženja poštovalaca ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

11/04/2024 0 comment

Ručno pletene čarape, ukrašene ornamentima, dvopređenim šarama, deo su naše istorije, opšte i pojedinačne, naše podsvesti i našeg bića.Predmet ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti