fbpx

Moskovljani oduševljeni specijalitetima iz Pirota

Moskovljani oduševljeni specijalitetima iz Pirota

Pirotski kačkavalj, peglana kobasica poznata zbog svojih afrodizijačkih svojstava i kao "pirotska vijagra", jagnjetina i nadaleko čuveni pirotski roštilj, ali i srpski kajmak i ajvar postali su pravi hit među gurmanima u Moskvi.

Mosklovljani sve te sprks ei pirotske specijalitete mogu da probaju zahvaljujući restoranu srpske nacionalne kuhinje "Subotica", čiji je vlasnik Piroćanac Srđan Tošić.

Osim kvalitetne hrane, Rusi su "na prvi gutljaj" zavoleli i srpsku rakiju, koju su naučili da piju isključivo iz srpskog čokanja, pa je i čokanj postao traženi artikal u Moskvi zahvaljujući preduzimljivom Piroćancu i njegogoj supruzi Ruskinji Lidiji Voljnovoj Tošić.

Vlasnik restorana, čiji naziv nema veze sa gradom Suboticom, već sa subotom, danom u nedelji, kaže da je u Rusiji od 2005. godine.

"Ugostitljestvom se bavim više od 25 godine, u Pirotu sam završio srednju, a u Beogradu višu ugostiteljsku. Do prošle godine sam radio u ribljem restoranu u Rusiji, a prošle godine sam uz pomoć ruskih partnera otvorio restoran srpske nacionalne kuhinje 'Subbotica' u centru Moskve, nedaleko od Kremlja. Angažovao sam dva Piroćanca, a i ostali zaposleni su Srbi iz Loznice, Šapca, Beograda", kaže Tošić.

On kaže kada je o specijalitetima reč, pošto Rusi vole da putuju i posećuju Srbiju i Crnu Goru i znaju za naše specijalitete, oni veoma često naručuju roštilj, gurmansku pljeskavicu, punjenu pljeskavicu, ćevape u slanini.

"Vrlo je popularna teletina koju pečemo u saču. Iz Pirota sam doneo sač kako bi u njemu spremali teletinu i jagnjetinu. Rusi vole i naše rakije, vina i sve ono što spremamo u restoranu. A sve pripremamo sami, pa i kobasice i druge specijalitete", kaže Tošić za Tanjug i dodaje da se iz Srbije u Rusiju uvozi srpski kajmak i ajvar i da Rusi ne mogu da zamisle ručak bez ovih proizvoda.

"Iz Pirota u Moskvu donosimo naš pirotski kačkavalj, peglanu kobasicu, papriku u pavlaci, iz centralne Srbije kajmak i ajvar, koga Rusi obožavaju i to obavezno mora da im stoji na stolu", kaže Srđan.

Njegova supruga Lidija Voljnova Tošić kaže da Rusi obožavaju srpsku hranu jer vole meso, a srpska kuhinja obiluje specijalitetima od mesa.

"I mi imamo roštilj, ali on nije toliko ukusan, a vaš roštilj je mnogo ukusniji i mnogo su veće porcije, što je još jedan razlog zbog čega Rusi vole srpsku hranu i roštilj. Takođe su i cene pristupačne. Rusi posebno vole mlečne prerađevine iz Srbije", kaže Lidija.

Ona ističe da "beli domaći sir, a posebno pirotski kačkavalj, koga u Rusiji nazivamo srpskim parmezanom, koji je tvrd i slan, posebno je postao popularan nakon uvođenja sankcija Rusiji. Takođe, veoma je interesantna pirotska peglana kobasica. U Rusiji nemamo sličan proizvod, koji je potpuno organski, prirodan i suši se na vetru, a tako veoma pikantnog ukusa".

Ona dodaje i da su srpske rakije veoma popularne u Rusiji.

"Rusi vole žestoke napitke, a srpske rakije su veoma kvalitetne i prave se od voća, od kajsije, šljive, dunje i drugog voća zbog čega ih Rusi posebno vole. Još interesantnije je da, odkad smo počeli da služimo rakiju u srpskom tradicionalnom čokanju, Rusi su odmah zavoleli čokanje tako da sada uvek insistiraju da im rakija bude poslužena u čokanju, koji je deo srpske tradicije", priča Lidija.

Jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih pirotskih ugostitelja Boban Tančić vlasnik kafane "Ladna voda", kaže za Tanjug da ga ne čudi da su upravo pirotski i srpski kulinari veoma traženi u Rusiji.

"Pirot zaista ima specijalitete koji privlače veliki broj turista iz celog sveta. Mi smo imali goste iz celog sveta, iz Amerike, Kine, Japana, često nam dolaze ambasadori, a nedavno nam se desilo da jedna gospođa dođe iz Engleske da proba pirotski specijalitet 'čomlek', koji se pravi od jagnjećeg mesa, a recept je star više od 500 godina. Ona je iz Londona došla isključivo da bi probala taj specijalitet", kaže Tančić.

On s ponosom ističe da Pirot ima veoma dobar roštilj, koji je, kako kaže, najbolji u Srbiji i po kome je Pirot postao veoma poznat.

"Na zapadu su kuhinje prave od genetski modifikovanog mesa i namirnica mnogo slabijeg kvaliteta, dok kod nas u Pirotu to još uvek na sreću nije slučaj", naglasio je Tančić.

Podeli ovu vest

11/01/2015 0 comment

1908. godine uskom lajkovačkom prugom prošao je prvi voz kolubarskim krajem. Dnevni list Pravda tako 8. avgusta 1908. piše o mestu koje se "američkom brzinom" podiže uz prugu: "To je Lajkovac, mesto u kome će se uskoro ukrštati železnička pruga sa aranđelovačkom, a docnije i sa milanovačkom i šabačkom prugom. Sem toga to mesto leži usred ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti