fbpx

LUKOVSKA BANJA - izvor zdravlja! Kupanje na otvorenom u oktobru!

LUKOVSKA BANJA - izvor zdravlja! Kupanje na otvorenom u oktobru!

Lukovska Banja se nalazi na jugu Srbije, na istočnim padinama Kopaonika. Iako se nalazi na 681 m nadmorske visine, što je čini najvišom banjom u Srbiji, okružena je visovima od preko 1000 metara, pa ima prijatnu umerenu klimu.

Lukovsku Banju karakterišu obilje izvora mineralnih voda, netaknuta priroda šumovitog Kopaonika i kristalno čist vazduh. Po broju izvora mineralnih voda, različitog sastava i temperature, i njihovoj izdašnosti (preko 100 l/s), spada u najbogatije u zemlji.

lukovska banja naslovna
U banji možete birati da budete smešteni u jednom od dva hotela: "Kopaonik" i "Jelak" koji su u svojoj ponudi objedinili smeštaj u udobnim sobama, savremene medicinske tretmane, bazene sa termalnom vodom... Svoj boravak možete provesti aktivno, u šetnjama uređenim stazama kroz prelepu prirodu, baveći se sportom na terenima i u hali, na nekom od izleta koje organizujemo za svoje goste... Na vama je da izaberete sve ono što za vas predstavlja idealan odmor!

U otvorenim bazenima u Lukovskoj Banji kod Kuršumlije i ovih dana turisti prkose hladnom vremenu i kupaju se na otvorenom.
Kako najavljuju iz Banje, kupača će biti još dugo zbog izuzetno visoke temperature vode u bazenima koji se snabdevaju sa izvora u Banji.

lukovska banja kupanje juzne vestifoto:juznevesti

Na osnovu ispitivanja Instituta za hidrogeologiju Srbije u Lukovskoj Banji postoji 28 izvora i bušotina sa temperaturom vode od 28 do 68°C. Po svom sastavu lekovite vode su blago alkalne (pH 6,5) i pripadaju kategoriji natrijum-kalcijum-hidrokarbonatnih i sulfidnih hipertermnih voda. Prisustvo rastvorenog vodonik sulfida je veoma značajno za lečenje reumatskih bolesnika.

Termalna voda koja se koristi u svim bazenima i kadama ima hidrotermički efekat (temperatura), hidrohemijski efekat (hemijski sastav vode) i hidromehanički efekat.

lukovska banja voda izvor

Stalna kontrola ispravnosti termalne vode se vrši u Institutu za javno zdravlje u Nišu.

U lečenju se koristi i blato napravljeno sa termalnom vodom. Zemlja visoke mineralne vrednosti se usitnjava, seje i meša sa lekovitom vodom, a blato se zatim koristi za direktne i indirektne aplikacije.

 

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti