fbpx

Gostilje se sprema za titulu najlepšeg sela

Gostilje se sprema za titulu najlepšeg sela

Morka Gora je prošle godine proglašena najlepšim selom na svetu, a ove godine je Gostilje kandidat za tu prestižnu titulu.

U lepoti gostiljskih vodopada nekada su turisti uživali uglavnom u letnjim mesecima, a sada su atrakcija zbog koje dolaze cele godine. Razvoj turizma podstakao je i povratak mladih na selo.

- Dole smo na Zlatiboru smješteni malo, na Tonik idemo na skijanje. Bili smo sad u Stopića pećini, evo sad smo došli ovde na Gostilje da obiđemo. Nismo bili nikako da vidimo ovaj vodopad, tako da smo jako zadovoljni prezadovoljni - rekao je Dario Gudalo iz Bijeljine.

- Imamo i kulturnu i istorijsku dimenziju, spomenik rodnu kuću Dimitrija Tucovića, pregršt lepih vidikovaca, poput Čigote, Borkovca, imamo Zauglinu, i od skora radimo na uređenju Rakovičke pećine, što će sigurno u nekoj perspektivi doneti još veći broj turista i veći broj smeštaja u selu. Tako da nadam se da će se još više mladih ljudi vratiti, ovi koji su tu da će proširiti svoje kapacitete - kaže Miroslav Tucović, predsednik turističkog udruženja Gostilje.

Gostiljci kažu da se u takvom prirodnom ambijentu suši najbolja pršuta, a najbolja rakija se peče na otvorenom, čak i kad duva jaki planinski vetar.

- Ne smeta baš mnogo. Peče se sve prirodno, stavljamo u jabuku kace jabuku, šljive, neprskano i mora da bude dobra rakija - naglašava Milenko Jovanović iz Gostilja.

Zahvaljujući projektu javno-privatnog partnerstva, nakon dvanaest godina Gostilje je svrstano među dvadeset najlepših sela sveta, koje će u ovoj godini biti kandidat i za prvo mesto. Tu je i primer kako se u praksi javnim investicijama, mogu privući privatne.

- I kako se može napraviti takozvana socijalna infrastruktura, to jest kako na jedan način, uz pomoć turizma, zadržati mlade i sposobne ljude na selu, koji mogu biti faktor daljeg razvoja sela, ali samim tim zapošljavanja mladih u seoskim područjima - izjavio je Darko Đurović, direktor Inovacionog biznis-centra Zlatibor.

- Mi se radujemo što smo dobili šansu da dodatno ispromovišemo i prezentujemo samo to selo, opštinu Čajetinu, turistički centar Zlatibor i poštovaćemo preporuke Svetske turističke organizacije, jer smatramo da unapređenjem tim i kroz njihove sugestije i unapređenje potencijala, mi možemo i da svrstamo to selu u najbolje selo - rekao je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Zlatiborci žele da svoje iskustvo podele i sa drugim krajevima Srbije, jer kažu da ima mnogo lepih sela sa potencijalom da privuku turiste, čime bi se vratio život i kao u Gostilju - otvorila radna mesta i nove mogućnosti.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti