fbpx

ATLAS: 10 svetskih destinacija za 2014.

ATLAS: 10 svetskih destinacija za 2014.

Predstavljamo vam 10 destinacija u usponu prema oceni Trip Advisora.

1. Havana, Kuba
Prestonica Kube dugo je imala slabu posetu turista zbog strogih zakona za ulazak stranaca i ekonomskih sankcija. Međutim, od nedavno doživljava kulturnu renesansu i otresa prašinu sa recepcija hotela. Ovde možete uživati u tropskom suncu, ali i naučiti mnogo o istoriji lutajući među građevinama iz kolonijalne ere. Svratite u neki od salsa klubova, posetite fabriku cigara, ili prosto pijuckajte koktel na plaži.

havana naslovna

2. La Fortuna de San Karlos, Kostarika
La Fortuna de San Karlos je centar geoloških čuda. Obližnji Arenal je najaktivniji vulkan Kostarike, dok je Katarata de La Fortuna prelepi vodopad koji teče sa 70 metara visoke litice. Treba obići i termalne izvore Tabakon i Utočište Leaves and Lizards Arenal.

costa rica

3. Katmandu, Nepal
Katmandu je mistično mesto drevnih građevina od kojih svaka govori o tradiciji Nepala. Durbar trg je mesto pod zaštitom UNESCO i srce grada u kom se nalazi legendarni Kastamandap hram, fontane parkovi i stara kraljevska palata. Katmandu je idealna baza za sve avanture po nepalskim Himalajima. Za spiritualno putovanje, treba posetiti neki od mirnih centara za jogu ili meditaciju u sklopu budističkih manastira.

ketmandu nepal

4. Jerusalim, Izrael
Religiozni hodočasnici putuju u Jerusalim već vekovima, ali i oni koji nisu verujući sve više hrle u ovaj grad prebogat istorijom. Obavezno obiđite sve znamenitosti, ali ostavite vremena i za lutanje ulicama i upoznavanje neobičnog života ovog drevnog grada.

jerusalim crkva ulaz

5. Kusko, Peru
Nekada prestonica imperije Inka, divni Kusko i dalje očarava. Grad je sastavljen iz slojeva raznih epoha i u njemu se izvrsno kombinuju kolonijalna arhitektura i moderna gradnja. Istražite drevne ruševine i divne katedrale, posetite šarene pijace ili Kogahuasi utočište za životinje.

kusko

6. Ambergris Kaje, Belize
U Ambergris Kajeu nema gužve, barem ne još. U srcu ovog ostrva belih peščanih plaža, najvećeg u Belizeu, nalazi se močvara prepuna životinjskog sveta, a posećuju ga i ljubitelji ronjenja, zbog čuvenog koralnog grebena i Plave rupe.

belize

7. Saporo, Japan
Saporo, prestonica Hokaida, najsevernijeg ostrva Japana, zadržala je otvoren, mladalački duh još od Zimskih olimpijskih igara 1972. i zahvaljujući slavnoj prošlosti još privlači ljubitelje sportova. Oni koji žele da iskuse raznolikost japanske kuhinje, svakako treba da dođu baš ovde.

sapporo snow

8. Hanoj, Vijetnam
Šarmantna prestonica Vijetnama dom je brojnim drevnim građevinama, ali i mnoštvu modernih. Hanoj je više puta promenio ime, ali nikada nije zaboravio prošlost. Treba da posetite Ho Ši Minov mauzolej i Hoa Lo zatvor. Jezera, parkovi, bulevari i više od 600 hramova i pagoda takođe treba da se nađu na vašoj mapi puta.

hanoi2

9. Koraleho, Španija
Zanimljive plaže Koraleha su savršene za miran odmor. Ovo mesto deo je Fuerteventura vulkanskog ostrva na kom duvaju jaki vetrovi idealni za ljubitelje jedrenja. Obavezno posetite i Lobos ostrva i istražite lokalnu fliru i faunu, kao i stari svetionik s kog se pruža spektakularan pogled.

koraleho-610x435

10. Fortaleza, Brazil
Ovom gradu koji se brzo razvija, plaže su glavni adut. Za ljubitelje žurki, tu je Iracema, za porodice s decom – Meireles, sve što je potrebno pecarošima pruža Mucuripe, a oni koji traže samoću, mogu da se upute na Praia Do Futuro. Osim plaža, treba da posetite Centralnu tržnicu ili Feirinha Beira Mar na kojima se prodaju lokalne rukotvorine – od keramike i čipke, do kožne galanterije. Obavezan je i obilazak tvrđave Nossa Senhora da Assuncao u centru grada koju su 1649. sagradili Holanđani.

fortaleza (Trip Advisor)

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

07/05/2024 0 comment

Zaovine se nalaze u Zapadnoj Srbiji, i pripada teritoriji opštine Bajina Bašta. Predstavlja šumovito područje brdsko-planinskog karaktera koje ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

07/05/2024 0 comment

Golubac jeste na reci Dunav, ali svojim izgledom vrlo podseća na primorski grad. Nije ni čudo, jer je Dunav kod ovog mesta širok čak šest kilometara. ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti