fbpx

ATLAS: Soči - crnomorski biser Rusije

ATLAS: Soči - crnomorski  biser Rusije

Soči,domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. je u bukvalnom smislu reči svetsko čudo, zato što je to najduži grad u Evropi, koji se prostire na 100 kilometara duž obale Crnog mora.

U njemu se nalazi preko 300 hotela i sanatorijuma, i godišnje se tamo odmara 4 miliona domaćih i stranih turista. Mnogi od hotela su najviše kategorije iz najpoznatih svetskih lanaca. U Sočiju će se od 2014. godine redovno voziti trke Formule 1, a najvažniji sportski spektakl Zimske olimpijske igre 2014. godine u Sočiju će biti održane , s obzirom da je taj grad, zahvaljujući svom idealnom položaju između toplog mora i visokih kavkaskih planina, u letnjem periodu veliki letnjikovac, a zimi – veliki zimski turistički centar.

Olimpijske igre počinju 7. Februara, u Sočiju je sve spremno .Radilo se godinama danonoćno,ukupno je izgrađeno 235 objekata,od kojih 11 olimpijskih sa 88.000 mesta.
Stadion u obliku Faberžeovog jajeta, arhitektonsko čudo, moći će da primi 25.000 posetilaca. Spoljna opna stadiona je prozirna i kristalna i tokom dana se stapa sa okolnim pejzažem. Opna simbolizuje dvojaku prirodu Sočija - morsku obalu i planinsko zaleđe.Napravljeno je oko 100 hotela i saobraćajne infrastrukture. Uređuje se 150 kilometara skijaške staze. Izgrađena su i 654 kilometra gasovoda, od kojih deo od Džugbe do Sočija u dužini od 151 kilometra "ide" po dnu mora.

soci dvorana
Ruski građevinari posebno su ponosni na ledenu dvoranu "Boljšoj", Olimpijski stadion "Fišt", dvorce zimskih sportova "Ajsberg" i "Lauru", skijalište i kompleks "Roza Hutor".
Mada takmičenja nisu započela, neki rekordi su već uspostavljeni. Tako je štafeta olipijske baklje Soči-2014. bila najduža i najmasovnija u istoriji zimskih Olimpijskih igara. Nosači baklje su boravili na Severnom polu, na dnu Bajkala, na vrhu Elbrusa i u Kosmosu. Takođe je bila prodata rekordna količina robe sa simbolikom Sočija. Drugi rekord je oboren u Vankuveru – za dva nada Dom Soči-2014. posetilo je više od 7000 ljudi.

soci crkva
Soči je grad koji zadivljuje turiste širom sveta,to je biser Ruske rivijere,zaista sve ostavlja bez daha.Ovaj grad je obožavao ruski car, potom Staljin, a i predsednik Putin,koji koji goste iz celog sveta ovde najradije prima.

Od 6. do 15. veka oblast kasnijeg grada Soči pripadala je pravoslavnoj kraljevini Abhaziji. Još uvek se mogu naći tragovi jedne vizantijske bazilike iz 11. veka. Od 15. veka ovu oblast su osvojili Turci. Konačno, posle uspešnog rata protiv Turaka, ova oblast je ugovorno prešla pod rusku vlast 1829. godine.

Soči je osnovan 1838. godine pod imenom Aleksandrija kao vojno utvrđenje. 1896. naselje je dobilo rang grada i današnje ime. U Sovjetskom Savezu grad se razvijao kao turističko mesto, naročito nakon što je Staljin u blizini podigao svoju daču.

Klima u Sočiju je izvanredna: blage zime i duga leta. U blizini grada i kupališta na Crnom moru postoje i banje, tako da grad posećuje oko 5 miliona turista godišnje. Leti se održava i filmski festival. Soči leži u jednom izuzetnom predelu u blizini Kavkaza. Sa plaža se vide vrhovi planina stalno pokrivenih snegom.

soci planina

Kao prvo, grad je veliki. Pun je saobraćaja, višespratnica i urbanog stave koji ne bi ste očekivali od mesta na obali mora. Plaže inače mogu biti veoma lako zamenjene za kamene bašte. I dok skupocene evropske prodavnice podižu rejting ovog mesta, dosta građevina podseća na staru eru kada je Soči bio proleterski sovjetski spa gradić.

Ukratko, bogati ulagači su se jako potrudili da pretvore Soči u resort svetske klase. Uspeli su u tome, iako su se nalazili miljama daleko od obale Crnog mora. More je inače tu veoma toplo i čisto. Kamena obala nije bio preveliki problem, odnosno ne takav koji malo uvoznog peska nije moglo da reši. Zimska igrališta Krasnaye Polyane su samo na 90 minuta odatle, što vam daje mogućnost da u ovom mestu uživate i na moru i snežnim padinama.

soci hotel
Soči je i dalje otovren za poslove i nove investicije. Svake godine poprima sve bolji i bolji izgled i status. Sezona je inače najbolja od maja do kasnog septembra, najveća gužva dolazi u julu i avgustu, što dodatno podiže cene ovog skupocenog mesta.

Najbolje vreme za posetu ovog mesta u toku leta je u junu, kada je grad najsvežiji i najodmorniji.

A za sve one koji budu došli u ovaj fascinantni grad za vreme Zimskih olimpijskih igara 2014. Još jedan podatak: Rusi su,za nepunih 5 godina pripremajući se za najveće zimsko sportsko takmičenje, izgradili infrastrukturu koja se na Alpima gradi skoro 150 godina! I to je jednostavno zadivljujuće ! Zimske Olimpijeske igre u Sočiju će biti najlepša predstava za posetioce i gledaoce širom sveta,gde će se boriti 3000 sportista, u 15 disciplina,takmičiće se za 98 kompleta medalja.

 

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

30/04/2024 0 comment

Na području Nacionalnog parka Tara, zaštićena je 21 biljna vrsta kao prirodna retkost od izuzetnog značaja. Jedna od njih je i lincura. To je ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

26/04/2024 0 comment

Na samo 5km od centra Sokobanje nalazi se i planina Ozren, koja krije i jedan od najviših vodopada u Srbiji – Ripaljku, koja je ujedno i prvi ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti