fbpx

Leto na Staroj planini - obilazak vodopada,ribolov,foto-safari...

Leto na Staroj planini - obilazak vodopada,ribolov,foto-safari...

Stara planina nije destinacija samo za skijanje - tokom letnje sezone turisti mogu da obilaze tamošnje vodopade, uživaju u lovu, ribolovu, foto-safariju, vožnji džipovima i kvadovima po staroplaninskim vrletima.

Iako prepoznatljiva kao jedno od najpopularnijih skijališta na Balkanu, Stara planina ima šta da ponudi i kada se sneg otopi. Planina, po čijem starom nazivu je Balkansko poluostrvo dobilo ime, obiluje bogatom florom i faunom, a Parkom prirode proglašena je 1997.godine.

Cela planina obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje šumskim stazama.

Povodom otvaranja letnje sezone, hotel "Falkenštajner" organizovao je promotivne ture obilaska staroplaninskih vodopada, Pilja, visine 64 metara i Čungulja, koji je visok 42 metra. Ovi vodopadi nalaze se na pirotskom delu Stare planine.

Kako je rekao direktor hotela "Falkenštajner" na Staroj planini, Nikola Marković, ovog leta se prvi put ovde očekuje veći broj turista.

"Kao deo ponude kreirali smo lovačke pakete, koji omogućavaju strasnim lovcima a i onima koji to još nisu probali, da Staru planinu dožive kroz lov na jelene trofejne vrednosti, na srne i vukove, na svinjsku i pernatu divljač, iz sezone u sezonu", kaže Marković.

Duž celog lovišta, kako dodaje, prostiru se putevi koji se redovno održavaju, tako da lovci u potpunosti mogu osetiti čari lova na divlje svinje, inače najčešće lovljenu divljač.

Ljubiteljima ribolova na raspolaganju su doline reke Visočice, čiji je sliv, posle Drine, najbogatiji salmonidnim vrstama, dok se u rekama Toplodolska i Temska mogu pecati pastramke, klenovi, krkuše i belice.

"U letnjem period, cene smeštaja na Staroj planini su u proseku niže i do 40 odsto u odnosu na zimski period. Noćenje na bazi 'all inclusive light' u hotelu Stara Planina iznosi od 40 evra po osobi, dok je cena na bazi najma apartmana od 160 evra za celu porodicu. Uz to, tokom celog letnjeg perioda aktuelni su popusti i do 20 odsto", ističe Marković.

Direktor Turističke organizacije Pirot (TOP), Bratislav Zlatkov, kaže da je ideja TOP-a o uvođenju novih programa obilaska staroplaninskih vodopada, kao i lovačkih i ribolovačkih paketa počela da se realizuje otvaranjem letnje sezone i da je ta organizacija zajedno sa JP "Srbijašume" uradila kompletnu markaciju i signalizaciju ka najlepšim staroplaninskim vodopadima.

"Obeleženi su vodopadi Pilj, Gornji Čungulj i Čungulj, kao i Kurtulski vodopad i vodopadi Vurnje. Takođe, kako bi svi ovi programi obilaska iz Hotela 'Stara planina' zaživeli, morali smo uz podršku opštine Pirot da uradimo sanaciju puta Babin zub - Topli Do, samim tim i signalizaciju i markaciju, čime se ovaj pravac pristupa sa pirotske strane potpuno otvara", navodi on.

Dodaje da se ovog leta očekuje veća poseta iskrenih ljubitelja prirode i avanture.

"Naravno, ovakvi i slični programi obilaska biće ponuđeni i iz Pirota, sa dodatnim programima kao sto je vodopad Tupavica, poseta manastirima i ribolovački paketi na Visočici i Zavojskom jezeru", kazao je Zlatkov.

stara planina 1

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

06/06/2024 0 comment

Selo Topli udaljeno je sat vremena vožnje od Pirota. Selo Topli do, jedno od najudaljenijih sela koje se nalazi na 33 km od Pirota, najbliže od svih ...

18/07/2024 0 comment

Zbog prirodnih lepota, pogodnih puteva i staza bez saobraćaja, fruškogorski region je pravi raj za bicikliste. Većina staza je obeležena i vodiće vas ...

10/07/2024 0 comment

Kako izgleda nezaboravno leto na planini saznaće posetioci Zlatibora koje očekuju raznovrsni sadržaji i bogat kulturno-umetnički program, poručili su ...

22/07/2024 0 comment

Jedno od mesta na najvažnijem migratornom putu ptica je Požega, jer taj "koridor" vodi od srednje Evrope, preko Balkana, Male Azije do zimovališta ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti