fbpx

Bogatstvo prirode - Zlatiborske vode

Bogatstvo prirode - Zlatiborske vode

Na prelepoj planini Zlatibor, plato ima nagib prema severu i severozapadu, što je uslovilo da sva voda odlazi u Crno More, Drinom, Đetinjom i Moravicom. Reke i potoci su bogati raznim vrstama ribe: klenom, krkusom, pastrmkom, mladicom i lipljanom.

Juznim delom Zlatibora tece snazna reka Uvac sa dubokim koritom i veoma lepim kanjonima. Njegove pritoke su: supljica u Negbini, Rasnicki potok u Rasnici, Dobroselicki i šaranski potok u Dobroselici i Tisovica kod Ojkovice. Voda Uvca otiče u Lim a zatim u Drinu.

Ispod severozapadnih ogranaka Murtenice, iz Carevog Polja izvire Crni Rzav i tece centralnim delom zlatiborske visoravni. Na pojedinim delovima ima veoma lepih i interesantnih kanjona. Pritoke su mu: Ribnica, Obudovica, Bele Vode, Jablanicka reka. Sastaje se sa Belim Rzavom i pravi Rzav koji se uliva u Drinu.

zlatibor jezero

U severnom delu Zlatibora osim Susice koja je dobila ime po tome sto preko leta njena voda nestaje u krecnjaku, vecih reka nema. Ona izvire ispod Grude i uliva se u Detinju. Najvece pritoke su: Dzambica potok, Grabovica i Kriva Reka, Prijanski potok i Balasica.
Veliki Rzav tece istocnom granicom Zlatibora. Pritoke su mu: Bela Reka, Ljubisnica, Katusnica sa pritokama Rakovickim i Gostiljskim potokom (na kome se nalazi i vodopad sa slike, lociran iza fudbalskog terena u Gostilju) i Pristavica sa Ponorom.

Zlatibor obiluje kvalitetnim pijaćim vodama od kojih su neke najbolje u Srbiji.

Kulaševac, izvor najbolje zlatiborske vode, dao je ime i samom mestu koje se prostire na bogatim pašnjacima Obudovice. Krajem prošlog veka ovo mesto je bilo poznato po jednoj jedinoj građevini - čardaku Jovana Micića. Tu je rujanski serdar sa porodicom i prijateljima provodio mirisna zlatiborska leta, a najcešci gost u njegovom letnjikovcu bio je knez Milos Obrenovic.

zlatibor 11

foto:vilapina

Godine 1893. jos jedan visoki gost, kralj Aleksandar I Obrenović, stiže na Kulaševac. Mnogi zapisi potvrđuju da je to po svemu bio izuzetan događaj. Suverenu je bio prireden doček koji se pamti. U ime Zlatiboraca, predsednik čajetinske opštine Petar Mićić održa zdravicu i zamoli vladara da dopusti da se voda Kulaševac od tada zove Kraljeva Voda "te da taj nepresušni izvor bude večiti spomen dolaska kraljevog na Zlatibor". Tako Kulaševac dobi novo ime, a kralj podiđe česmu na cijoj ploči beše uklesano: "Kralj Aleksandar I, 20. avgusta 1893."
Godine 1931. Kraljeva Voda (današnje naselje Zlatibor) je dobila vodovod tako što je voda sa česme Durkovac i česme koju je podigao Kralj Aleksandar pumpama izvedena u rezervoar.

Pored Durkovca i Kraljeve Vode najzdravije i najhladnije su Hajdučka česma i Hajdučica u Murtenici, Zaugline pod Čigotom, Jovanova voda u Alinom Potoku, Dunjica vrelo u Stublu, Pašica vrelo u Čajetini, Oko, Durovica česma na Torniku, Ćirovica česma u Mušvetama, Bukvica vrelo u Zovi i Stublina na Vranjevini.

Na Zlatiboru postoje dva veštacka jezera.

Veće jezero je u Ribnici, na reci Crni Rzav. Zahvata površinu oko 10 kvadratnih kilometara. Bogato je raznim vrstama ribe: klen, krkusa, pastrmka, saran, linjak i som.

zlatibor ribnica lake

U samom centru turistickog naselja Zlatibor nalazi se manje jezero, napravljeno za turisticke potrebe. Okruzeno je prijatnim stazama za setanje, klupicama za odmor gostiju, koji leti mogu da se kupaju, suncaju, a zimi da se klizaju po zaledenoj povrsini jezera. (Zovu ga Zlatiborsko more).

Podeli ovu vest

28/11/2022 0 comment

U parku prirode Tikvara, nedaleko od Bačke Palanke, koji se prostire na više stotina hektara, tokom zime boravi nekoliko stotina labudova, dok ih ...

09/09/2022 0 comment

Lekoviti biser na istoku Srbije, Gamzigradska banja se nalazi 220 km jugoistočno od Beograda, a 11 km zapadno od Zaječara. Leži na 150 m nadmorske ...

16/03/2023 0 comment

Reka Crnica, izvire u prostranoj udolini kod rudarskog naselja Sisevac. Potom ulazi u deset kilometara dug kanjon, a kod Popovca izlazi u prostranu ...

22/03/2023 0 comment

Mnogi ljubitelji sunčanog Kopaonika, uživaju u mnogobrojnim čarima ove fascinantne planine. Klima tokom prolećnog perioda je idealna zla sve one koji ...

15/03/2023 0 comment

Skijališta Srbije organizuju prijateljsku ski trku "3S“ koja će se održati 18. marta na stazi Karaman greben, sa početkom u 12 časova. Svi ...

22/03/2023 0 comment

Prvo parobrodsko društvo uz podršku Turističke organizacije Grada Novog Sada 22. marta u 16.00 časova svečano dočekuje prvi putnički brod u ovoj ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti