fbpx

"ZVUK PTICA" - muzika inspirisana grlicama i prepelicama

"ZVUK PTICA" - muzika inspirisana grlicama i prepelicama

Album eksperimentalne muzike inspirisan zvukom ptica, prvi takve vrste u Srbiji, počeo je da se snima u januaru 2014. godine, kao deo ekološkog projekta "Zvuk ptica", čiji je cilj obustava lova na grlice i prepelice u Srbiji.

Muzičarka i kompozitorka iz Subotice Jasna Jovićević, koja je i vodja ekološkog projekta "Zvuk ptica", rekla je za ekološki sajt  "Zelena Srbija"  da je namera da se albumom pokaže kako je priroda nepresušna inspiracija za umetnike, ali i da se ukaže na neophodnost njene zaštite.

"Muzičkim eksperimentom biće stvorena fuzija elektro-akustičnog i muzičkog izraza koji potiče iz prirode", rekla je Jovićevićeva, koja se školovala u Budimpešti, Torontu, Njujorku i Indiji.

Prema njenim rečima, za albuma će se koristiti arhiva snimljenih oglašavanja ptica koja je uradjena na Palićkom i Ludoškom jezeru kod Subotice u okviru projekta "Zvuk ptica".

"Muzika koja će biti na albumu je eksperiment, improvizacija, vodjenje u mirni deo naše ličnosti i namenjena je svima koji žele da budu u skladu s prirodom i sobom", kazala je Jovićevićeva.

Ona je istakla da je pesma ptica svakodnevna pojava, ali je navela da se usporavanjem brzih ptičijih oglašavanja, dobija mistična melodija koja povezuje ptice i ljude.

"To su iste pesme, skale i ritmovi koje i mi koristimo u pesmi, i povezivanjem ova dva sveta, ulazi se u široki spektar muzičkih mogućnosti", rekla je Jovićevićeva.

Izdavač albuma, koji će predstaviti originalne kompozicije Jasne Jovićević, biće Udruženje gradjana "Artrust", a album "Zvuk ptica" će se deliti besplatno, odnosno biće dostupan besplatni download na sajtu projekta www.zvukptica.rs

Jovićevićeva je kazala i da je muzika koju je napravila za album već predstavljena na Jazzire festivalu u Subotici, a u planu je još nekoliko nastupa u gradovima Srbije.

Ona je podsetila da su projekat "Zvuk ptica" pokrenule tri subotičke ekološki angažovane nevladine organizacije (Artrust, Riparia i AŠC) sa ciljem da se promeni zakonska regulativa kojom bi se potpuno zabranio lov na prepelice i grlice, čiji broj u Srbiji dramatično opada.

Projekat, koji se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za medjunarodni razvoj i saradnju (SIDA), kako je navela Jovićevićeva, kompleksna je naučna, edukativna, umetnička i aktivistička saradnja osmišljena radi snažnijeg učešća civilnog sektora u menjanju zakonodavstva i boljeg upravljanja oblašću zaštite životne sredine.

"Kroz terenski rad ornitologa, stvorena je prva srpska onlajn baza podataka zvukova ptica, sa osnovnim podacima i fotografijama ptica, dostupnu na našim internet stranicama www.zvukptica.rs. Za sada je sakupljeno pedesetak zvukova ptica sa teritorije Palića, Ludaša i okolina Subotice, a 2014. godine, nastavljamo istraživanje", rekla je Jovićevićeva.

Kako je ukazala, u okviru projekta pokrenuto je nekoliko javnih kampanja kao apel gradjanstvu za aktivno učešće u donošenju odluka i sprovodjenju neophodnih koraka u rešavanju lovnog statusa prepelica i grlica Srbije, a pored ostalog i onlajn peticija za propisivanje režima trajnog lovostaja za prepelicu i grlicu ili prilagodjavanje sezone lovastaja stanju brojnosti populacija i reproduktivnom ciklusu tih vrsta.

Jovićevićeva je navela da se projekat bavio i popularizacijom ornitologije i zaštite ptica kod dece i omladine.

"Tokom projekta napravljene su i onlajn interaktivne edukativne igrice za decu koje na zabavan način uče decu o pticama, njihovim karakteristikama, načinu ishrane, gneždjenja i zvucima", kazala je ona i dodala da je u toku izrada portala interaktivnih edukativnih igrica vezanih za zaštitu ptica.

Organizovane su i muzičko-ekološke radionice u školama, kao i kampovi u okolini Subotice.

"Radionice koriste zvuke ptica za glavnu inspiraciju, gde učesnici uče da raspoznaju raznolike zvuke, da ih imitiraju i muzički analiziraju. Nakon toga, s tim zvucima eksperimentišu, sviraju zajedno i uče da improvizuju na te teme", objasnila je Jovićevićeva.

 

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti