fbpx

Gastronomija

Svaka domaćica je bar jednom spremala baklava, po nekom svom receptu,jer je ovo kolač poznat širom sveta. Banjalučka baklava se razlikuje od drugih jer u…
U sezoni ovog povrća, ovo ukusno toplo jelo se lako priprema. Potrebno je: • 300 grama brašna• 100 grama margarina• 2 kašike vode• 2 kašike…
Slatko od smokava mnogi koji su ga samo jednom probali ,zavoleli su, jer pun ukus smokve i ceo plod u tegli su atraktivni.U Grčkoj je…
Ovaj neobični recept će vam se dopasti, jer je losos pripremljen na ovaj način sočan i veoma ukusan. Pomešajte šećer, so i biber i smesu…
Lenja pita je omiljeni porodični kolač.Ovaj sa višnjama osvežava i lako se priprema. Potrebno je: • - 400gr višanja iz zamrzivača ili svežih• - oko…
Plod vinove loze po svom hemijskom sastavu predstavlja pravo bogatstvo.Ovo voće sadrži veliki procenat vode,ima dosta prirodnih šećera ,voćnog i grožđanog,od mineralnih materija najzastupljeniji su…
Pre više od sto pedeset godina, padine Venčaca, Vrbičkih i Orašačkih brda bile su prekrivene vinogradima. Prema prvom popisu koji je zabeležen davne 1898 godine,…
Za sve koji vole krckav ukus oblandi, pečenog šećera,a sve upotpunjeno ukusnim žutim kremom,grilijaš štanglice su pravi izbor. Potrebno je: žuti krem4 žumanca250 g maslaca200…
Paprika je veoma značajno povrće,a postoje mnoge sorte,čiji se plodovi razlikuju po obliku,boji i ljutini. Tako ima paprika babura,turšijara,dugih,kratkih,paradajz-paprika i feferona. Lekovitije i uopšte korisnije…
Područje sa koga potiče Sjenički ovčiji sir obuhvata teritoriju opština Sjenica i Tutin, gde se nalazi i najveća visoravan na Balkanu i jedna od većih…
Veliki narodni kuvar, čuvene srpske domaćice Spasenije Pate Marković je prava enciklopedija kulinarskog znanja. Prvo izdanje njenog, u svetu proslavljenog kuvara, je bilo davne 1939.godine.Jela…
Recept za čili toplu čokoladu stara koliko i sama topla čokolada! Naime, još su drevne Maje spravljale ovaj ukusni i okrepljujući napitak. Neočekivan spoj aroma…
Strana 98 od 108
01/04/2013 0 comment

Riba bi trebalo da bude češće zastupljena u ishrani ljudi zbog toga što je bogata proteinima i odličan izvor omega 3 masnih kiselina, a s druge strane ima manje kalorija od drugih namirnica životinjskog porekla. Naučnici širom sveta su otkrili da redovno ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti