fbpx

Hrana i piće

Vino je u knjaževackom kraju neodvojivo od istorije i tradicije. Vinogradi se gaje s ljubavlju, a u njima rastu autohtone sorte grođa poput plovdine. Plovdina…
Dobrinci su najstarije naselje na području rumske opštine, a do početka 19. veka i jedno od najvećih mesta u Sremu. Nekada je bilo tako, a…
Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu, jer sadrži velike količine flavonoida, karotena i vitamina C. Njeni cvetovi se beru kada…
Iako Lipovih šuma ima širom Srbije, samo na nekim lokacijama je ona medonosna. Obronci Fruške gore  prednjače u medonosnim šumama. Čak i medonosne lokacije gde…
Pčelinjak u manastirskoj šumi na 14 hektara, idealno smešten u samoj blizini koviljskog rita, daruje proizvode kojima se raduju i monasi i brojni zaljubljenici u…
Nekada su Karakačani  mleko prerađivali u sir "manur", upravo su oni proizvodnju sira i tehnologiju preneli u staroplaninske krajeve još krajem 18. i početkom 19.veka.…
Ovaj recept za vruću rakiju ili "Šumadijski čaj" zasnovan je na iskustvima iskusnih domaćina iz šumadijskih sela, jer je ovo piće vekovna tradicija za posluživanje…
Kako su Frušku goru oduvek krasili vinogradi sa izuzetnim vrstama grožđa, tako su Sremski Karlovci vekovima negovali tradiciju pravljenja vrhunskih vina. Porodica Živanović je neraskidivo…
Zaharije Orfelin, jedan od najučenijih Srba XVIII veka, spominje u svom Iskusnom podrumaru, od godine 1783. da su naša najbolja vina manastirska i nadasve karlovačko,…
Jedna od najstarijih krušaka koju ne smemo zaboraviti stara srpska sorta, neobičnog imena “ jeribasma“, po kumovim Turcima, tj. vodenjak, vodenjača, pljuskača, kod nas poznata.…
Jedan od najlepših vinogradar-skih krajeva Srbije, Sremski rejon, obuhvata padine Fruš-ke gore, okrenute ka rekama Du-navu, na severu, i Savi, na jugu. Rejon ima samo…
Selo Tavnik smešteno je na oko 15 kilometara od Kraljeva, na padinama Kotlenika i u njemu živi 1200 stanovnika. Ono po čemu je ovo mesto…
Strana 2 od 17
19/10/2023 0 comment

Pite su nekada pripremane sa domaćim korama,razvijanim pri samoj pripremi pite ili sušenim-pečenim pa čuvanim do prilike za pečenje pite. Prava, starinska pita pekmezara pravi se od domaćih, razvijanih svežih kora. Zamesi se testo od oko pola kilograma ...

24/04/2025 0 comment

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i ...

30/11/2025 0 comment

Podno Divčibara, uz čistu reku Skrapež, nalazi se uređena i živopisna varoš Kosjerić, koji sa svojim prelepim selima i kulturno-istorijskom baštinom ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

11/12/2025 0 comment

Tamjanika, temjanika ili tamnjanika samo su neki od lokalnih naziva za belu sortu koja se smatra najperspektivnijom u smislu izgradnje snažnog ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti