fbpx

Manur - čuveni sir sa istoka Srbije

Manur - čuveni sir sa istoka Srbije

Nekada su Karakačani  mleko prerađivali u sir "manur", upravo su oni proizvodnju sira i tehnologiju preneli u staroplaninske krajeve još krajem 18. i početkom 19.veka.

Danas u Srbiji Karakačanska ili crna ovca, opstaje samo u pojedinim krajevema na istoku Srbije,na planini Čemernik postoji stado,kao i podno Stare planine i u Bosilegradu.

Sir koji se pravi po staroj recepturi od mleka ove vrste je veoma kvalitetan.
Izrada ove vrste sira nije komplikovana i sastoji se iz sledećih faza:

1) Proceđena surutka ovčijeg mleka sipa se u sirarski kotao i uz stalno mešanje zagreje do temperature od 70-80ºC. Vatra ne sme biti suviše jaka, jer se dobija žilava provara koja nije podesna za izradu ovog sira. Surutka koja se koristi za izradu manura mora da bude bez gromuljica, pahulja sira i zato se prethodno obavezno surutka cedi. Ovi sitni komadići sira u manuru bi stvarali bela žilava mesta koja mu kvare kvalitet. Kuvanje surutke traje od 5 minuta do jednog sata, odnosno dok se na površini surutke ne skupi provara, pahuljasta sirna masa.

2) Čim se provara skupi na površini surutke, kotao se skine sa vatre ili se isključi izvor toplote i ostavi par minuta (1-2) da se ohladi. Za ovo vreme se uhvati deblji sloj provare na površini surutke.

3) Na sirarske tezge se poređaju kalupi za pravljenje kačkavalja i preko njih se rašire retka platnena cedila (tkanina). Rupičastom kutlačom, izbušenom kašikom se pažljivo skupi provara sa površine surutke, malo ocedi i slaže u kalupe, pazeći da se pri tom ne razbije, izdrobi provara, jer se od izdrobljene provare dobija krt manur.

4) Provara ostaje u kalupima sve dok iz nje izlazi surutka. Posle toga se prikupe krajevi platnenog cedila, zaveže se kanapom do same provare i okači o ekser, klin, da se cedi. Za vreme ceđenja povremeno se pritiska rukama da se istisne surutka a kanap – vez se pomera ka provari. Provara ostaje u platnenim cedilima preko cele noći. Zatim se ujutru dobijeni sir – manur vadi iz tkanine, soli i slaže u podrum na čuvanje. Manur poprima oblik nepravilne lopte, kugle.

Soljenje manura

Manur se soli suvom soli na sledeći način:

1) Lopte manura se izvade iz cedila i ostave da se odmore 24 časa. Zatim se lopte uvaljaju u sitnu so i opet ostave da se odmore 24 časa.

2) Zatim se postupak ponavlja, odnosno manur opet uvalja u sitnu so i ostavi da se odmori 24 časa. Soljenje manura je time završeno.

 

Podeli ovu vest

10/10/2014 0 comment

Vojvođanske kobasice su pravi gastronomski delikates, naročito kad se spreme po tradicionalnoj recepturi. Male lovačke,sirove kobasice, su veoma ukusne, a evo i recepta: Sastojci: 4 kg junećeg mesa dobro očišćenog od žila, 2 kg svinjskog mesa, takođe dobro ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

11/03/2024 0 comment

U opštini Kanjiža postoje dva mesta koja su čuvena u Srbiji, ali i šire po, slatkoj i ljutoj, mlevenoj i tucanoj začinskoj paprici: Horgoš i ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti