fbpx

Šnenokle - čuveni slatkiš po receptu iz Aranđelovca

Šnenokle - čuveni slatkiš po receptu iz Aranđelovca

Zahvaljujući čistom vazduhu, lekovitoj vodi, divnim parkovima i mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima i blizini istorijskog Oplenca, Aranđelovac privlači veliki broj posetilaca, a turizam je ovde počeo da se razvija još pre dva veka. Ovaj grad ima veliku privilegiju da u svom sastavu ima Bukovičku banju, uronjenu u park veličine 24 hektara, ukrašen statuama od čuvenog venčačkog mermera koje su mnogi svetski umetnici ostavljali kao amanet.

U građanskim domovima Aranđelovčana još se prepoznaje napor, iz pređašnjih vremena, da se pomalo oponašaju kraljevske navike i u ishrani, pa se tako iz požutelih svezaka aranđelovačkih domaćica može videti da su se ovde još u prošlom veku spremale čorbe od zelenog graška i sočiva, jeo garnirani mozak i bubrezi, a sladilo se tortama sa bogatim filovima i šnenoklama. Danas mnogobrojni aranđelovački restorani baštine ovu tradiciju i turisti mogu uživati u specijalitetima ovog kraja, kao što su oplenački kotlet i stek vojvode Stepe.

Posle dugotrajne šetnje ili terapije, ogladneli banjski gosti mogu obedovati u različitim enterijerima kafana i restorana uređenih po građanskom modelu s početka prošlog veka, u etno-stilu šumadijske kuće, ili u savremenim ambijentima dostojnim i većih gradova, ili u baštama punim negovanog cveća. Ako posetite neku od čuvenih poslastičarnica u Aranđelovcu, a volite ukus čuvenog slatkiša iz detinjstva, obavezno probajte šnenokle, koje se ovde spremaju po starinskom receptu.

Sastojci:

litar mleka
4 jajeta
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pune kašike brašna

Priprema:

 -Odvojiti žumanca od belanaca. Sipati mleko u šerpu sa debelim dnom i uključiti ringlu na srednju jačinu.

-Dok se mleko greje, veoma čvrsto umutiti belanca. Koristiti prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu, da belanci "ne spadnu". Taman dok mleko počne da struji, belanca će biti umućena.

-Smanjiti jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji supenom kašikom ubacivati knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuvaju i sa druge strane. E sad, meni je npr jako teško da ih okrenem jer se migolje, beže, ali kad ih kad ih tokom kuvanja kašikom prelivam mlekom, malo je lakše.

-Gotove knedle rešetkastom kašikom vaditi iz šerpe i ređati u posudu iz koje ćete služiti.

-Mleko skloniti sa vatre. Žumancima dodati šećer i vanilin šećer pa dobro umutiti, dok ne pobele i počnu da penušaju. Dodati dve krcate kašike brašna i prvo ih lagano umešati varjačom, pa tek onda mikserom.

-U dobijenu smesu uliti kutlaču-dve toplog mleka pa promešati varjačom dok se ne sjedini..
Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina (treba da se dobije gusti krem).

-Čim krem bude gotov, preliti njime poređane knedle i ostaviti da se dooobro ohladi.

Podeli ovu vest

25/11/2013 0 comment

Medovina – vino od meda je kao što je već poznato bilo piće starih Slovena odakle i potiče prva prozvodnja ovog napitka, gde se kao osnovna sirovina koristio med. Med se u početku koristio isključivo samo za ishranu, a nešto kasnije počeo je da se meša sa ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

11/03/2024 0 comment

U opštini Kanjiža postoje dva mesta koja su čuvena u Srbiji, ali i šire po, slatkoj i ljutoj, mlevenoj i tucanoj začinskoj paprici: Horgoš i ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti