fbpx

Donja Vrbava, selo nadimaka

Donja Vrbava, selo nadimaka

U gružanskom selu Donja Vrbava,u blizini Gornjeg Milanovca niko od meštana ne zna imena stanovnika već se raspoznaju samo preko nadimka, a tako dobijaju i poštu.

O tome i govori knjiga "Nadimci u Donjoj Vrbavi kao kulturno i tradicionalno nasleđe" autora Vesne Pehrat i Đurđine Antonić u izdanju Muzeja rudničko-takovskog kraja.

A ko u ovoj situaciji ima najviše problema da raspozna i pronađe kuće stanovnika, naravno poštar, jer ako je pismo adresirano imenom i prezimenom neće moći da ga uruči pošto u selu kažu da takav ne postoji, a ako je napisan samo nadimak zna se ko je primalac.

Profesor istorije Predrag Toroman objasnio je da u Donjoj Vrbavi žive četvorica meštana koji se zovu Zoran Joksić ali ako nema nadimka svaka pošiljka na to ime biće vraćena.

"Nadimci se generacijski prenose i imamo slučaj da jednoga u istoj familiji zovu Rus a drugoga Japanac a to potiče od 1905. godine kada su zaratili Rusija i Japan a rođena braća se posvađali oko toga i dobili nadimke koje i danas imaju njihovi potomci" .

Navodi se i primer da starog meštanina Ljubinka Joksića kojeg nikog pod imenom i prezimenom nije poznavao , ali ako bi neko rekao Rundo onda će svi pokazati koja je to kuća, a njegovog sina su nazvali Rundovac.

Najčešći nadimci su po životinjama i u Donjoj Vrbavi, gde živi oko 300 stanovnika zna se ko je Pevac, Mačak, Kurjak, Prase, Ovan, Zec, Misirka, Zeljov i neobični kao: Cicko, Đavo, Trcak, Badžo, Zubonja ili Turčin ali niko ne zna krštena imena tih ljudi.

Podeli ovu vest

04/12/2014 0 comment

Presveta Bogorodica je prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva. Na ovaj dan u Jerusalimu je izvršen svečani čin zaveštanja devičanstva. Devica se zavetovala pred Bogom i ljudima, a čin je obavio prvosveštenik Zaharije, otac Svetog Jovana Preteče. Vavedenje slave stočari da bi im svetica zaštitila stoku od zveri. Izbegava se uzimanje ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti