fbpx

Rusi odlikovali Vitezovića za roman "Čarape kralja Petra"

Rusi odlikovali Vitezovića za roman "Čarape kralja Petra"

Godišnja nagrada ruskih pisaca "Imperskaja kultura" biće uručena Milovanu Vitezoviću za roman "Čarape kralja Petra" u Moskvi u nedelju 19. januara, najavio je Balkanmagazin.

Kako je najavljeno Vitezoviću će nagrada Saveza ruskih pisaca biti uručena u Konferencijskoj sali Saveza u Moskvi u 15 sati.
Autor čije su knjige objavljivane na ruskom, nemačkom, engleskom, rumunskom, francuskom, italijanskom, mađarskom, grčkom, slovenačkom i makedonskom jeziku, Vitezović je nagradu dobio za knjigu "Čarape kralja Petra" objavljenu u časopisu "XXI" čiji je izdavač Savez pisaca Rusije.

Roman "Noski korolja Petra" objavljen je u tiražu od 150.000 primeraka, a prevela ga je Ljudmila Vorobej. Roman će početkom 2014. godine imati još jedno rusko izdanje u okviru obeležavanja 100 godina Prvog svetskog rata.

To će biti 20. izdanje ovog romana koji je prvi put objavljen 1994. godine u Zavodu za udžbenike kao deseta knjiga u kompletu "Izabranih dela" koji je tada Zavodu doneo sajamsku nagradu za izdavački poduhvat godine.

U romanu "Čarape kralja Petra" Vitezović slika ličnost srpskog kralja Petra Oslobodioca: u njegovoj brizi za običnog vojnika u Prvom svetskom ratu, na njegovom stradalnom putu s narodom.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata roman je objavila i italijanska izdavačka kuća "SECOP Edizioni" iz Korata u prevodu na italijanski Dragana Mraovića.

Podeli ovu vest

03/07/2015 0 comment

Internacionalni festival kratkog igranog filma "Bašta fest" održava se, ove godine po drugi put, u Bajinoj Bašti od 2. do 5. jula.Pokrenut je od strane mladih glumaca Jovana Jelisavčića i Maje Šuše, a stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na zanimljiv rad reditelja sa glumcima. "Bašta fest" je ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti