fbpx

Uskoro snimanje filma "Bićemo prvaci sveta" o košarkaškim legendama

Uskoro snimanje filma "Bićemo prvaci sveta" o košarkaškim legendama

Producent "Intermedija netvork", zaslužan za fudbalsku sagu "Montevideo", najavio je igrani film i televizijsku seriju posvećene košarci pod naslovom "Bićemo prvaci sveta", u režiji Darka Bajića.

Ovaj istorijski, sportski i biografski film prikazaće kako su četvorica vizionara - Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić od "sporta za žene" napravili najbolji kolektivni proizvod sa Balkana.

Na početku, tinejdžeri Bora, Raša, Aca i Nebojša u okupiranom Beogradu (u vreme Drugog svetskog rata) zbližavaju se uz košarku, bez iskustva i novca, bez terena i prave košarkaške lopte.

Za rad na ambicioznom projektu o košarkaškom sportu, za priču o tome kako smo ušli u istoriju svetske košarke, održavši obećanje da ćemo biti prvaci sveta i 1970. godine osvojili planetarno zlato u Ljubljani, kompanija "Intermedia Network" je dobila podršku svetske košarkaške organizacije FIBA.

Projekat je inspirisan nastankom čuvene "Jugoslovenske škole košarke". Kroz dokumentarni film i seriju, igrani film i TV seriju, knjigu, monografiju i izložbu govori se o istoriji košarke u bivšoj Jugoslaviji i pionirskom poduhvatu prve generacije košarkaških velikana do konačnog ostvarenja njihove vizije.

Dokumentarac "Bili smo prvaci sveta" već je realizovan i premijerno prikazan na Evropskom prvenstvu u košarci prošle godine u Ljubljani, a u zgradi Gradske skupštine bila je postavljena foto izložba.

Zatim su svečanu beogradsku premijeru tog filma u Muzeju kinoteke svojim prisustvom su veličale košarkaške legende iz svih republika bivše Jugoslavije, koji su ujednio i akteri tog filmskog ostvarenja.

U izdanju "Lagune" objavljena knjiga "Džez basket", posvećena pionirima jugoslovenske i srpske košarke, u kojoj autor, sportski novinar Aleksandra Miletić piše kako su se autsajderi iz poratnih ruševina uzdigli do svetskog trona i idola nacije.

Sledi snimanje igranog filma i TV serije "Bićemo prvaci sveta" reditelja Bajića. Za sada je poznato da će muziku raditi poznati kompozitor Vojislav Bubiša Simić u saradnji sa Kikijem Lesendrićem.

Podeli ovu vest

04/12/2014 0 comment

Sa leve strane Kelebiskog puta,kada se krene iz pravca Subotice prema državnoj granici, stoji salaš Čuvardić poznatiji Vinski salaš. Vinski salaš je stari očuvani Vojvođanski salaš napravljen 1932.godine, koji pod uticajem globalizacije svojim posetiocima nudi mir uz autentičnu Vojvođansku kuhinju,pravo domaće vino iz sopstvene proizvodnje a za ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti