fbpx

Savamalski mural, pozdravlja putnike na ulasku u grad

Savamalski mural, pozdravlja putnike na ulasku u grad

 

Karađorđeva 31, fasada koja prva upada u oko kada se stiže brodom u luku, 20 metara visok i 8 metar širok mural, „La Santa de Beograd" pozdravlja putnike na ulasku u grad.

Od 2008. godine Belef i Platforma za savremenu umetnost Kiosk dovode u Beograd zvučna imena svetskog streetarta. Ideja je da na fasadama ostave svoje tumačenje grada. Jedan od njih je francuski umetnik Gijom Albi, poznatiji kao Remed, jer umetnost doživljava kao lek.

Budući da nikada pre nije bio u Beogradu, najpre je proučio istoriju grada i srpsku umetnost. Posebno su mu se svidele srednjovekovne freske i ikona Bogorodice trojeručice. Tako je odlučio da Beogradu pokloni sveticu zaštitnicu čije brojne ruke i razaraju i čuvaju grad, te mural nazvao „La Santa de Beograd".

Mural je urađen u crno-beloj tehnici, koju narušavaju samo dva zlatna predmeta. Između gospinih nogu leži zlatno raspuklo jaje, simbol života, iz koga raste kultura grada, dok je iznad njene glave zlatno sunce, koje simbolizuje život.

U izradi ovog remek-dela Remed koristio je crni akrilik i najkvalitetniju belu boju, tako da će njegov anđeo još dugo čuvati Beograd.

savamalski murali 1

SAVAMALA ČEKA SUNCE

Karađorđeva 53, pogled sa zaljuljanog Brankovog mosta ili niže sa tramvajskih šina, jedna fasada čeka sunce.
Iza Mikser festivala je i ove godine ostao da odzvanja eho, kombinacija vapaja i umetnosti. Prošle godine je to bilo deset oslikanih vrata Savamale i dva nova parka. Ove godine jednoj čađavoj fasadi poklonili su novo lice. Obojili su je nostalgijom i nadom. Mural „Čekajući sunce" još jedan je pokušaj da se nekada najlepšoj gradskoj četvrti vrati stari sjaj.

Na staroj kutiji šibica iz Mađarske nalazila se reklama za film „Obećana zemlja" (iz 1961. godine). Ona je inspirisala dizajnera Aleksandra Maćaševa da napravi print Waiting for the Sun. Maćaševu ideju je sa majice na zid zgrade u Karađorđevoj ulici preneo umetnik Stevan (Wunste) Šoln.

 

Podeli ovu vest

01/07/2022 0 comment

Ovo je mesec u kome se sabira glavno,hlebno zrno,po čemu je jul nazvan žitnim mesecom.Po narodnom predanju, sveti Petar je,žanjući i noću pšenicu,palio lile da bi bolje video,pa se u spomen toga do danas očuvalo paljenje lila uoči Petrovdana i Ivanjdana. Zapravo je najveći deo svetkovina u ovom mesecu posvećen najvažnijim poljoprivrednim radovima, ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti