fbpx

Tesla, čovek i stvaralac

Tesla, čovek i stvaralac

Muzej Nikole Tesle smešten je u centru Beograda, u rezidencijalnoj vili izgradjenoj 1929. Godine, po projektu znamenitog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana. Zgrada je imala razne namene, sve do 5. decembra 1952. godine, kada je odlukom vlade FNR Jugoslavije osnovan Muzej Nikole Tesle.

Muzejska gradja stigla je u Beograd prema odluci američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog Teslinog naslednika proglašen njegov nećak, Sava Kosanović. Po Teslinoj želji, gospodin Sava Kosanović je dokumentaciju i lične Tesline predmete preneo u Beograd 1951. godine.

Muzej je jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji, kao i u svetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Poseduje izuzetno vredne kolekcije:

preko 160.000 originalnih dokumenata;
preko 2000 knjiga i časopisa;
preko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata;
preko 1500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uredjaja;
preko 1000 planova i crteža.

Kao institucija u kojoj se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu, Muzej Nikole Tesle ima značajnu ulogu u pružanju informacija istraživačima u oblasti istorije nauke, pronalazaštva, patentnih prava i o projektima nastalim iz pokreta za očuvanje životne sredine i istraživanja takozvanih čistih izvora energije.

Posebna uloga Muzeja je u organizovanju, podsticanju i promovisanju istraživanja u oblasti istorije nauke, kako bi se jasnije sagledao Teslin doprinos razvoju nauke i tehnologije krajem 19. i početkom 20. veka.

Velikom fotografijom Tesle iz vremena studija u Gracu (Austrija) započinje priča o ovom izuzetnom pronalazaču. Ispod fotografije su tri njegove lične isprave: krštenica, svedočanstvo o položenoj maturi u gimnaziji u Karlovcu i pasoš sa kojim je 1884. godine putovao u Njujork.

tesla 1

Slika njegove rodne kuće i pravoslavne crkve u selu Smiljanu u Lici, gde je njegov otac bio srpski pravoslavni sveštenik, objašnjava poreklo i početak njegovog životnog puta.

Rodna kuca Nikole Tesle

Niz odabranih pisama, s jedne i s druge strane slike njegove rodne kuće, svedoči o najvišim priznanjima koja su Tesli lično iskazali najveći naučnici doba u kojem je živeo: Ajnštajn, Kruks, Kelvin, Rendgen, Miliken, Popov, Pupin, Li de Forest, Kompton, Keneli, Armstrong...Ovo je samo prva soba muzeja.

Pozivamo vas da svakako posetite Muzej Nikole Tesle u Beogradu u Krunskoj 15,koji će i ove godine na rođendan srpskog naučnika, 10 .jula pripremiti prigodan program.

tesla-museum.org

 

Podeli ovu vest

12/09/2013 0 comment

U Vrnjačkoj Banji su odlučili da džinovske opanke postave na glavnu promenadu gde gosti mogu da se slikaju u njima. U godini kada slavimo svoj jubilej od 145 godina bavljenja turizmom, mi iz Turističke u Vrnjačkoj Banji su odlučili da džinovske opanke postave na glavnu promenadu gde gosti mogu da se slikaju u njima.organizacije Vrnjačke Banje ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti