fbpx

Kusturica promovisao "Istorijske sveske" posvećene Srbiji u Velikom ratu

Kusturica promovisao "Istorijske sveske" posvećene Srbiji u Velikom ratu

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je  da je u novom broju „Istorijskih svesaka", koji je posvećen Srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, naznačajnije to što obiluje mnoštvom podataka koji potkrepljuju ideju da je srpska vojska bila dobro organizovana.

„Hipotetičke teorije govore da bi nas bilo 40 miliona da nismo učestvovali u ratu, ali one, naravno, ne vrede. Koristan podatak je da mi danas imamo državu koja se zove Republika Srpska", rekao je Kusturica u Andrićgradu na promociji novog broja „Istorijskih svesaka".

Kusturica, koji je glavni i odgovorni urednik „Istorijskih svesaka", ističe da se, svaki put kada u istoriji dolazi do revizije, pale „crvene lampice".

Prema njegovim rečima, navodi iz „Istorijskih svesaka" još su jedna potvrda da je odmah iza Balkanskog rata, posebno sa Bugarima i Rumunima, došlo do Prvog svetskog rata, ali naravno ne krivicom Srba.

Kusturica kaže da su se u tom ratu pojavljivali do tada neviđeni ratni geniji na evropskom tlu, da bi posle ista ta snaga, po starom balkanskom običaju, bila trošena na pogrešan način u ratu.

On je naveo da je jedna od tema jedanaestog broja „Istorijskih svesaka" i politika Austrougarske prema Srbiji 1913. godine.

Novi broj donosi i Izveštaj profesora Moskovljevića o srpskim đacima u Rusiji za vrijeme Prvog svjetskog rata, Istorijski izvor: Predviđanje budućnosti ili zašto je Rusija stupila u Svetski rat, te tekst o stranim medicinskim misijama u Srbiji 1914. godine i druge teme.
Zbornik „Istorijskih svesaka" u kojem će biti objedinjeni svi brojevi biće predstavljen do kraja godine.

SRNA – Jovana Borovčanin

Podeli ovu vest

05/05/2018 0 comment

Legendi o svetom Đorđu prethodi priča o njegovom životu. Sveti Đorđe (ili sveti Georgije) rođen je između 275. i 281. godine u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, u vrlo bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. Kad mu je otac poginuo, s majkom se preselio u Palestinu, na njeno veliko porodično imanje, gde je stekao visoko obrazovanje. ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti