fbpx

Veliko otkriće: Ikona Podunavskog konjanika pronađena u Viminacijumu

Veliko otkriće: Ikona Podunavskog konjanika pronađena u Viminacijumu

Predstava Podunavskog konjanika na mermernoj ploči pronađena je u arheološkom parku Viminacijum.

Kako je Tanjugu rekao direktor Viminacijuma dr Miomir Korać, predstava na ikoni je podeljena u dve zone. Gornja zona nije potpunosti očuvana i na njoj je najverovatnije predstavljen nebeski svet, sa bistama Sola i Lune, verovatno sa još nekim atributima npr zmijama itd... U središnjem delu je predstava stojeće nepoznate boginje, između dva konjanika, i ona zauzima centralno mesto.

U donjoj zoni sa leve strane uočljivo je nekoliko figura od kojih se izdvajaju se dve figure u procesiji i najverovatnije i one predstavljaju božanstva.

Mermerna ploča je bila kolorisana crvenom i oker bojom, što je veoma retko i ovaj nalaz je izuzetno značajan za sva buduća tumačenja ovog kulta, naveo je Korać.

Ikone Podunavskih konjanika su do sada uglavnom nalažene u olovu i bronzi i do sada je pronađen samo jedan komad izrađen u mermeru. Na osnovu otiska sa zadnje strane najverovatnije je ikona bila ufasovana u zid objekta moguće i samog hrama.

Na ovom relativno malom prostoru pronađeno je više objekata koji upućuju na hramove podignute u čast Fontune, Nimfi (prošle godine je pronađena stela koja obeležava mesto gde je podignut Nimfeum), i sada Podunavskog konjanika.

Kult Podunavskog konjanika i dan danas predstavlja za istraživače, naročito ovog prostora, zagonetku i još uvek o njemu može da se govori samo kao o mističnom kultu, objasnio je Korać.

Uglavnom je rasprostranjen je duž limesa, odnosno utvrđenja rimske granice na Dunavu, najvećim delom u rimskim provincijama Panonija inferior (Donja Panonija, Mezija superior (Gornja Mezija) i Dakija (Dakija).

Generalno tumačenje ovog kulta je da on vuče genezu od autohtonih elementa, ali je teško odrediti njegove nosioce. U kultu je snažno uočljiv i uticaj orijentalnih religija, prvenstveno mitraizma.

Pre dve sedmice arheolozi koji rade u Viminacijumu pronašli su dve mermerne statue izvanredne obrade i zlatnu ogrlicu iz rimskog perioda.

Podeli ovu vest

17/06/2019 0 comment

U Srbiji posebnu vrstu objekata seoskog narodnog graditeljstva čine čardaci - objekti rađeni od drveta koji su služili za odmor i povremeni boravak. Na ovim zdanjima došli su do izražaja maštovitost i veština majstora u obradi i ukrašavanju drveta.Ovaj objekat koji je jedan od simbola narodnog graditeljstva u Srbiji ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti