fbpx

Kusturica najavio 9. Međunarodni filmski festival na Mokroj Gori

Kusturica najavio 9. Međunarodni filmski festival na Mokroj Gori

Deveti međunarodni filmski i muzički festival "Kustenodrf", koji će biti održan od 22. do 27. januara na Mokroj Gori, uz 17 filmova mladih autora, filmova Žaka Odijara, Matea Garone, Đija Žangkea, donosi i novi program "Dekolonizovanje filma", najavljeno je  na konferenciji za novinare.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.

Osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica rekao je da je ovo najplodnija godina za srpski film i da ima više domaćih ostvarenja u takmičarskom programu nego u prethodnim izdanjima festivala.

On je ocenio da predstavlja čast za Srbuiju "skupiti svu tu decu iz čcitavog sveta i dovesti ih u nedođiju pretvorenu u destinaciju, koja sada već predstavlja kulturnu instituciju".

Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez, a Kusturica je rekao da će u narednih 24 časa izabrati i trećeg člana.
Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

Program "Savremene tedencije" predstaviće, kao i prethodnih godina, neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije čiji autori će biti gosti festivala i držati radionice studentima i mladim autorima.

U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: "Dipan" Žaka Odijara - prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, "Blago" Kornelijua Porumbojua (nagrada "Izvestan talenat" u okviru kanskog programa "Izvestan pogled"), "Planine mogu da odu" Đije Žangkea, "Priča nad pričama" Matea Garonea, kao i "Blanka" - debitanski celovečernji film pobednika "Kustendrofa" 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Kusturica je rekao da bi trebalo da na festival dođe i argentinski reditelj, producent i montažer Pablo Trapero. Sa Garoneom dolazi glumac Tobi Džons, predavanje će održati direktor i glavni selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo, a gost će biti i Amanda Nevil ispred Britanskog filmskog instituta.

Podeli ovu vest

20/03/2018 0 comment

Tradicionalni 47. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini počinju danas i traju do 27. marta, Međunarodnog dana pozorišta. Prvu predstavu, posle svečanog otvaranja, izvešće Atelje 212 iz Beograda. Reč je o "Urnebesnoj tragediji" Dušana Kovačevića, u režiji Marka ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti