fbpx

"Doživi Teslu" u virtuelnoj realnosti

"Doživi Teslu" u virtuelnoj realnosti

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a u sklopu obeležavanja 15. godišnjice od osnivanja, "Direct Media" je Muzeju Nikole Tesle donirala jedinstvenu izložbenu postavku koja će ostati deo virtuelne baštine muzeja.

To je, kako je objašnjeno u saopštenju "Direct Media", prva izložbena postavka u potpunom okruženju virtuelne realnosti (VR), pod nazivom "Doživi Teslu", a radi se o invoativnom projektu budući da su malobrojni muzeji u svetu koji imaju VR postavke.
''Jedan od ciljeva Muzeja Nikole Tesle jeste učiniti Teslinu ostavštinu pristupačnijom i razumljivijom zainteresovanim posetiocima širom sveta i tehnologija virtuelne realnosti pruža neverovatne mogućnosti vizuelne rekonstrukcije situacije, prostora i ideja", istakao je direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović.

Jovanović je rekao da su prihvatili inicijativu "Direct Media" i sa stručnjacima firme "Digital Mind" rade na osmišljavanju sadržaja virtuelnih scena koje će biti predstavljene publici 10. jula na dan Teslinog rođenja kao sastavni deo nove stalne postavke izložbe muzeja.

Direktor "Direct Media" Jovan Stojanović istakao je da je obaveza uspešnih kompanija da pokreću razvoj celog društva.
"Posle najvećih svetskih muzeja koji su relativno skoro uvrstili virtuelnu realnost u svoje postavke, ponosni smo što ovaj globalni trend u godini velikog Teslinog jubileja i naše kompanije donosimo Muzeju Nikole Tesle. Time će naš muzej postati prva institucija na svetu koja je tehnologijom virtuelne realnosti oživela lik i dostignuća velikog naučnika", rekao je Stojanović.

Za potrebe kreiranje virtuelnog Nikole Tesle, "Direct Media" je ostvarila saradnju sa timom kompanije "Digital Mind", koji uz stručnu podršku Muzeja Nikole Tesle oživljava Teslin lik i lokacije u kojima će on virtuelno boraviti i razgovarati sa posetiocima izložbe.

"Muzeji virtuelne realnosti su izvesna budućnost muzelogije gde posetilac nije više pasivni učesnik izložbe, već postaje aktivni deo priče koja se sada dešava svuda oko njega onog sekunda kada zakorači u virtuelni svet", naglasio je autor izložbene postavke i direktor "Digital Mind"-a Vitomir Jevremović.

Jevremović je najavio da će život i dostignuća velikog naučnika posetiocu u virtuelnoj realnost prikazati sam Tesla kroz nezaboravno iskustvo koje inspiriše, provocira maštu i budi želju za saznanjem.

Sa otvaranjem postavke u muzeju biće lanisrana i aplikacija za mobilne telefone, kao i vebsajt sa 3D prikazom, kako bi svi oni koji nisu u prilici da posete muzej, uključujući posetioce iz celog sveta, mogli da ostvare interakciju sa najvećim svetskim pronalazačem i upoznaju se sa njegovim dostignućima./Tanjug/

Podeli ovu vest

12/05/2014 0 comment

Za neka od najlepših dela arhitekture i unutrašnjeg dizajna, Beograd ima da zahvali Nikolaju Petroviču Krasnovu. Renomirani umetnik carske Rusije se nakon Oktobarske revolucije nastanio u našoj prestonici i, tokom nepune dve decenije rada, ostavio u njoj neizbirsiv trag. Dovoljno je prošetati glavnim ulicama ili poći na neku od turističkih tura ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti