fbpx

U Teslinu čast - promocija nauke i kulture na Fruškoj gori

U Teslinu čast - promocija nauke i kulture na Fruškoj gori

Tesla Global Forum, tradicionalna manifestacija posvećena popularizaciji i promociji nauke, kulture i obrazovanja u čast Nikole Tesle, ove godine se održava od 07. do 10 jula na Fruškoj gori, u Matici srpskoj i manastiru Šišatovac.

Svečano otvaranje manifestacije je 07.jula, sa početkom u 14:00 časova, na Fruškoj gori, u Kongesnom centru CEPTOR Andrevlje.

Forumu će prisustvovati oko sto pedeset najuspešnijih studenata koji dolaze sa domaćih i stranih univerziteta. Posebno je organizovan dolazak studenata sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i Crne Gore.

Učesnici Foruma su brojni eminentni profesori, naučnici, umetnici i Tesla eksperti iz zemlje i sveta, koji u okviru predavanja, okruglih stolova i kreativnih radionica prenose i razmenjuju svoja znanja i iskustva.

Devetog jula, u manastiru Šišatovac, za koji je Tesla tokom celog svog života bio vezan, priređuje se "manastirska trpeza", događaj koji uključuje liturgiju i svečane besede u čast Nikole Tesle.

Poslednjeg dana festivala, 10. jula, na Teslin rođendan, u Novom Sadu, u Matici srpskoj, u Svečanoj sali, dodeliće se tradicionalno priznanje, Tesla Global Forum-a, "Bela golubica".

Ovogodišnji laureati ovog prestižnog priznanja, između ostalih su naša proslavljena umetnica, interpretatorka duhovne muzike, Divna Ljubojević, američki muzičar i kompozitor Mano Divina.Među dobitnicima se nalaze i Majkl Đorđević, lider srpske dijaspore u SAD, G din Mladjen Cicović direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, kao i glumac Nikola Rakočević, koji je maestralno odigrao Nikolu Teslu, u pozorišnom spektaklu "FBI - DOSIJE TESLA".

Podeli ovu vest

01/03/2014 0 comment

Povodom devet vekova od rodjenja Stefana Nemanje u Galeriji Doma kulture u Gračanici je otvorena izložba četrdesetak radova akademskih slikarki Miljane Bulatović i Maje Todić. Izložba je  u organizaciji Eparhije raško-prizrenske i Doma kulture u Gračanici. Povodom devet vekova od rodjenja Velikog župana Stefana Nemanje koji je napustio ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti