fbpx

Počinje mitrovački festival CARSKI SIRMIUM-GRAD LEGENDI

Počinje mitrovački festival CARSKI SIRMIUM-GRAD LEGENDI

Manifestcija CARSKI SIRMIJUM - GRAD LEGENDI  će zaokružiti kulturna, sportska, muzička, kulinarska i razna druga dešavanja koja su organizovana tokom ovog leta u Sremskoj Mitrovici. Mitrovačka festivalska tradicija postala je bogatija za višednevni kulturno-zabavni događaj u svom gradu, koji ne zaostaje za sličnim manifestacijama koje se održavaju i u velikim evropskim gradovima. Od 1. do 3. septembra u Sremskoj Mitrovici će biti probuđene legende drevnog carskog grada, a posetioci će, kroz različite sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost Sirmijuma, jedne od prestonica velikog Rimskog carstva.

Festivalu CARSKI SIRMIJUM - GRAD LEGENDI prethodili su  Arheo otvoreni dani, u okviru projekta ARCHEST, programa Kreativna Evropa, koji su trajali  dva dana: 30. i 31. avgusta i organizuje ih Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Program Festivala počinje u petak, 1. Septembra kada će Carska palata biti mesto još jednog događaja. Naime, u periodu od 11 sati do 13 sati, realizovaće se Interaktivna radionica MOZAICI u organizaciji Muzeja Srema. Nakon radionice planirana je poseta Radionici za restauraciju mozaika u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Istog dana, u Gradskom parku od 19 sati na RIMSKOJ TRPEZI upoznaćemo se sa običajima, receptima, tajnama rimske kuhinje, a naravno, planirana je i degustacija onoga što bude pripremljeno.
U 20 sati je SVEČANO OTVARANjE Festivala u Gradskom parku, nakon čega će biti izvedena Predstava „SIRMIJUM GRAD IMPERATORA“.

Od 21 sat degustacija vina fruškogorskih vinarija, potomaka Probusovih vinograda iz replika luksuznih rimskih posuda ( terra sigillata) i deo koji nosi naziv - IN VINO VERITAS.
Pored ovoga, organizatori su pružili i mogućnost posete podrumu vina na Žitnom trgu - „Draganov gušt“.

U subotu, 2. septembra, od 10 časova, biće održane Kvalifikacije za XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI” , u Pozorištu „DobricaMilutinović“.
U Lapidarijumu Muzeja Srema, od 11 sati do 13 sati planirane su Interaktivna radionice - Duvanje rimskog stakla i Izrada rimskih keramičkih lampi u organizaciji Jasmine Davidović.
Od 19.30 sati, u amfiteatru Gradskog parka biće odigrana Predstava „TRIADA O CAREVIMA“, posle koje će uslediti DEFILE Rimljana i Rimljanki, prenoseći autentičnu atmosferu Sirmijuma tog vremena.
Od 20.30 sati do 23 sata u amfiteatru Gradskog parka, biće održan najstariji mitrovački festival - XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“. U Muzičkom delu Festivala nastupiće „MAESTRE“.

U nedelju, 3. septembra, poslednjeg dana Manifestacije CARSKI SIRMIJUM- GRAD LEGENDI, Gradski park će biti dečji. Od 18 sati do 20.30 sati održaće se program pod nazivom „DECA SIRMIJUMA“, a preporučeno je od strane organizatora da se u igrama učestvuje u rimskim kostimima. Zato draga deco istražite internet i knjige, proučite istoriju, prerušite se u Rimljane i Rimljanke i dođite da se igrate i takmičite. Cilj je osvajanje četiri rimska novčića na četiri punkta u parku, koja su put do carske nagrade -ZLATNOG LOVOROVOG VENCA, i to u sledećim disciplinama:

O TEMPORA O MORES ( Čudnih li vremena, čudnih običaja)
Frizure, odela, šminka u Sirmijumu
ARS LONGA VITA BREVIS ( Umetnost je duga, a život kratak)
Lutkarska predstava „Princeza Konstansija“
VENI, VIDI, VICI ( Dođoh, videh, pobedih)
Igre dece Sirmijuma
MENS SANA IN CORPORE SANO (Zdrav duh u zdravom telu)
Poligon trka „Probusovim stazama“

I na kraju. Od 21 sat do 24 sata Mitrovica je domaćin AS FM PARTY - ENTER SIRMIUM - NEW AGE, prave nezaboravne žurke na otvorenom.
Gostuju DJ Billy 9 i DJ Spheera – Rimljani novog doba.
Sve dane Festival, u Gradskom parku, biće prodajna izložba suvenira na temu ANTIKA I SIRMIJUM.
Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i podršku brojnih ustanova i pojedinaca.

Podeli ovu vest

29/04/2013 0 comment

Postoji nekoliko legendi o postanku imena Vračar. Najstarija potiče iz 1521. kada je ovaj kraj dobio ime po junaku-neverniku čije je ime bilo Vračar, a koji je na tom mestu imao kolibu. Po drugoj, ime potiče od vrapčijih polja, jer je mnogo ovih ptica bilo nastanjeno na teritoriji današnjeg Vračara. Ukidanjem rejona 1952. obrazovane su dve ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti