fbpx

Cerska bitka, herojski otpor i pobeda srpske vojske

Cerska bitka, herojski otpor i pobeda srpske vojske

Bitka na Ceru ili Cerska bitka bio je jedan od prvih bojeva Prvog svetskog rata u kome su srpske snage, pod vođstvom generala Stepe Stepanovića, odnele pobedu nad austrougarskim snagama, pod vođstvom generala Oskara Poćoreka. Pobeda u Cerskoj bici ne samo da je bila jedna od najslavnijih pobeda srpske vojske, već je to bila i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, koja je znatno podigla moral pripadnica sila Antante.

U zoru 12. avgusta 1914. godine jedinice Pete armije austrougarske vojske prešle su Drinu kod Loznice, a jedinice njene Druge armije Savu kod Sremske Mitrovice i Šapca.Ovaj rat su smatrali „brzim i pobedničkim ratom protiv Srbije, vojničku šetnju do Niša"U krajevima koje je zauzeo sejana je pustoš,silovane žene i ubijani starci i deca,sve po naredbi komandanta Devetog austrougarskog korpusa,u kojoj se kaže sledeće: „Prema srpskom narodu svaka humanost je izlišna i štetna! Ko u ovom trenutku bude i najmanje milostiv biće najstrožije kažnjen!".

Prvi udar su na sebe primile jedinice Treće srpske armije koje su bile na prostoru od Šapca do Gučeva,ali i pored junačke odbrane povlačenje je bilo neminovno.Vrhovna komanda je razmatrala postojeću situaciju na frontu,pa je Prva armija postavljena na levu obalu Kolubare, na prostor Ub-Valjevo,a izdato je naređenje da se Šabac povrati po svaku cenu.Takođe,ujutro 15. avgusta, srpska Vrhovna komanda je izdala sledeće naredbe:
– da Treća armija mora da zatvori pravac ka Valjevu u dolini Jadra,
– da Druga armija izvrši marš-manevar od Koceljeve ka selu Tekeriš na Ceru i da svom snagom udari na levi bok neprijatelja koji napada Treću armiju u dolini Jadra.Tako je počela bitka na Ceru.

Postupajući po naredbi koju je dobio,general Stepa Stepanović je momentalno obrazovao Cersku udarnu grupu,koja je bila sastavljena od Moravske divizije i Kombinovane divizije prvog poziva,dok su Konjička i Šumadijska divizija upućene su da napadaju neprijatelja u Šapcu.Cer je kao strateški važno mesto uključivao i ratne planove Austro Ugarske,pa je tamo poslata 21.austrougarska divizija,a delovi Kombinovane divizije Druge armije su, preko sela Veliki Bošnjak, nastupali preko Save i Tamnave grebenom Cera ka selu Tekeriš.Cilj je bio da se ovlada vrhom Cera zvanim Kosanin grad.U noći između 15. i 16. avgusta 1914. godine, po velikom nevremenu i pljusku, došlo je do iznenadnog susreta kod sela Tekeriš između 2. Prekobrojnog puka Kombinovane divizije i dela 21. austrougarske divizije.Razvila se žestoka borba,austrougarska divizija je razbijena ,a neki njeni delovi su pobegli u Bosnu.Međutim,ovo je bio samo uvod u bitku koja je tek predstojila.

Dana 16.avgusta 2014.rasplamsala se velika bitka na samom Ceru i od ranog jutra su počeli žestoki napadi na srpske položaje.Međutim,iako je 21.austrougarska divizija pregrupisana i kao najvažnija jedinica opet vraćena u bitku,nju je potpuno razbila srpska Konjička divizija i bukvalno je potpuno uništila.Videvši da već na prvom koraku trpi neverovatne gubitke od malene srpske vojske,komandant austrougarske Pete armije, general Liberijus fon Frank je ubacivao rezervne snage,pokušavajući da preokrene situaciju na terenu u svoju korist.17. avgusta rano ujutru u vatru je ubačena austrougarska Deveta divizija,ali je nakon teških borbi koje su trajale ceo dan i ona bila primorana na povlačenje.18.avgusta u borbu je ubačen i austrougarski Četvrti korpus,koji je iz Srema poslat na Cer i zadatak im je bio da onesposobe Šumadijsku diviziju,koja se nalazila na Mišaru.Udar je bio žestok i Šumadijska divizija je morala da se povuče sa položaja,pa se samim tim zakomplikovala i situacija na samom frontu.Hitno je u pomoć Šumadijskoj diviziji poslata Timočka divizija prvog poziva iz sastava Prve armije da bi ojačala Cersku udarnu grupu,a samim tim je situacija na terenu konsolidovana,potpuno je razbijena austrougarska Deveta divizija čiji su se vojnici u panici povlačili preko Drine i mnogi su se u njoj podavili pod snažnim naletima srpske vojske.

Da uspeh srpske vojske bude potpun,pobrinula se Šumadijska divizija,koja je iznenada je napala neprijatelja pred Šapcem,nateravši austrougarsku vojsku da u panici beži u sam grad,gledajući u strahu kako da pobegnu preko Save.Srpska vojska ih je napadala u stopu i bila svedoci kako "čuveni" vojnici Austro Ugarske Monarhije za sobom u panici ostavljaju bolesne,ranjene,kako bacaju,uniforme,opremu i oružje i beže u panici.

Austrougarske trupe su se sa Cera su se 20. avgusta vratile preko Drine u Bosnu, a od 21. do 24. avgusta vođene su završne borbe na mostobranu kod Šapca. Tada je konačno oslobođen Šabac,a samim tim je završena i bitka na Ceru.U svim mestima u kojima su boravili austrougarski vojnici nađeni su užasavajući tragovi zločina.

Po načinu vođenja i ishodu, Cerska bitka predstavlja remek-delo ratne veštine, a kao izuzetan primer prelaska iz strategijske odbrane u kontranapad, ona se i danas proučava na najpoznatijim vojnim akademijama.

Spomen-kosturnica u Tekerišu otkrivena je 28. juna 1928. godine u centru sela i tom događaju prisustvovao je i prestolonaslednik kralj Aleksandar Karađorđević. U njoj je, kako je zapisano, sahranjeno oko 3.500 srpskih vojnika kao i izginuli Česi, pripadnici 28. praškog puka, koji su krenuli prema srpskim položajima da se predaju, ali su ih Austrijanci, u čijem sastavu su bili, desetkovali. Na vrhu spomenika je orao raširenih krila, koji u kljunu drži lovorov venac.

Podeli ovu vest

12/02/2015 0 comment

Svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti imaju svoje praznike u januaru. Slave se zajedno jer je na ovaj dan završena velika rasprava i u narodu i među sveštenicima koja je pretila da dovede do rascepa u veri. Postavilo se pitanje ko je od ove trojice najveći. Spor je rešio episkop Jovan Evhaitski, kome su se svetitelji ...

29/06/2021 0 comment

U Srbiji se početak gajenja maline vezuje za kasni XIX vek, tačnije 1880. godinu. Smatra se da su srpski iseljenici doneli prve značajne sorte iz ...

12/07/2021 0 comment

Petrovdan se slavi u čast svetih apostola Petra i Pavla, 29 juna po starom odnosno 12 jula po novom kalendaru. Već sam narodni naziv za praznik ...

23/07/2021 0 comment

Ikona od sedefa „Tajna večera", poklon jerusalimskog patrijarha Damjana kralju Aleksandru Karađorđeviću, jedna je od mnogih dragocenosti ukradenih iz ...

12/07/2021 0 comment

U Sirogojnu 12. jula, na Petrovdan, održava se tradicionalna manifestacija „Petrovdanski dani“. Program počinje jutarnjom liturgijom u crkvi Svetih ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti