fbpx

"Mokranjčevi dani" u čast velikana srpske muzike

"Mokranjčevi dani" u čast velikana srpske muzike

"Mokranjčevi dani" biće 54. put održan od 14. do 20. septembra u Negotinu u čast kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

"Uvažavajući tradiciju i značaj festivala 'Mokranjčevi dani', programski koncept 54. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije, čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije", ističe prof dr Sonja Marinković, selektor festivala.

Program će i ove godine činiti natpevavanje horova i koncerti horova.

Natradicionalnom "Natpevavanju horova" nastupiće "Korikos", jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala u Njujorku, hor "Devana" iz Amsterdama, posebno formiran zbog učešća na festivalu "Mokranjčevi dani" 2019. godine, koji će tek nakon festivala u Negotinu nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu, Hor KUD "Stanko Dragojević" iz Podgorice sa tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama.

Učestvovaće i Gradski mešoviti hor "Vardar" iz Skoplja, sledbenik prvog gradskog hora u Skoplju, formiranog daleke 1907. godine, Kamerni hor Lavirint iz Zaječara, koji neguje vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha i Gradski mešoviti hor "Abrašević" iz Valjeva, koji slavi 114 godina postojanja i rada.

Na festivalu će nastupiti i Kamerni hor Muzičke škole "Mokranjac" iz Beograda pod dirigentskom palicom Milice Đokić, pobednik natpevavanja 2017. godine, Hor "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević i dečji hor "Radost" iz Moskve pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve, koji redovno nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama u Moskvi.

U čast velikom poštovaocu Mokranjca i njegove zaostavštine, jednom od osnivačai organizatora "Mokranjčevih dana", kompozitoru Konstantinu Babiću, a povodom 10. godišnjice njegove smrti, na 54. "Mokranjčevim danima" biće priređen koncert pesama pod nazivom "Zaprepletum-rasplepetum" na kojem će nastupiti mecosopran Dragana Popović, tenor Ljubomir Popović i pijanista Milan Šumenković.

Koncert čuvenog džez saksofoniste i kompozitora Jovana Maljokovića i njegovog "Balkan sansa benda", kao spoja džeza i tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana, biće još jedan omaž Mokranjcu i njegovom vanvremenskom delu.

Publika će imati priliku da pogleda i "Čikago" u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju ansambla Pozorišta na Terazijama.

Biće priređen i program posvećen baroknim oblicima pasakalji i čakoni, u izvođenju čembalistkinje Svetlane Stojanović Kutlače.

Nastupiće i Beogradski kamerni orkestar "Ljubica Marić" predvođen dirigentom Radetom Pejčićem, a na programu naslovljenom "Crni Goro" pretežno će biti dela savremenih srpskih kompozitora.

Najavljen je i bogat prateći program, a završnica festivala biće koncert Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a pod rukovodstvom Bojana Suđića sa delima Stevana Mokranjca i originalnim tumačenjem "Rekvijema" Volfganga Amadeusa Mocarta.

Podeli ovu vest

14/07/2013 0 comment

Proslavljeni ruski reditel j i veliki prijatelj srpskog naroda Mikita Mihalkov izjavio je na Paliću, gde je gost Festivala evropskog filma kao dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka", da toliko voli Srbiju da mu nije važno da li je došao da dobije nagradu ili ne. Jednostavno volim Srbiju, rekao je on Mihalkov, pozdravljen aplauzom mnogobrojnih ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti