fbpx

Počinje 54. Oplenačka berba u Topoli

Počinje 54. Oplenačka berba u Topoli

U organizaciji opštine Topola i Turističke organizacije ''Oplenac'' Topola od 06. -08.oktobra 2017 godine održaće se 55. po redu Oplenačka berba grožđa i 45.Sabor narodnog stvaralašta Srbije.

Manifestacija tradicionalno počinje pucanjem i topa ''aberdara'' i nastavlja druženjem uz pesmu,igru, a sve u čast grožđa i vina.Tih dana Topola postaje mesto u koje se sa svih strana ''sliju'' desetine hiljada turista i posetilaca koje tri dana slave berbu grožđa i degustriraju nadaleko čuvena oplenačka vina.

Po značaju koji zauzima i kategoriji takvih manifestacija Oplenačka berba je u rangu 5 najznačajnijih i najposećenijih u Srbiji. Topolu u danima trajanja manifestacije,Oplenačke berbe i Sabora narodnog stvaralaštva Srbije, poseti preko 150.000 posetilaca.

Na Vinskom trgu i u Vinskoj ulici postavlja se preko 100 etno štandova sa prebogatom ponudom,voća, vina, rakija , domaće radinosti, suvenira i starih zanata.

Na dve bine, jedna postavljena u Karađorđevom gradu, druga na Vinskom trgu svo vreme trajanja manifestacije odvijaju se bogati kulturno umetnički programi, prilagođeni svim uzrastima i ukusima, počevši od Dečijeg maskembala, pozorišnih predstava za decu, koncerata KUD-ova, pevačkih grupa i instrumentalista, izložbi slika sa Slikarske kolonije Lipovac. Međunarodno ocenjivanje vina i rakije i ove godine očekuje oko 80 prijavljenih učesnika; šampionima u svim planiranim kategorijama dodeljuju se nagrade. Za vreme trajanja Sajma vina, suvenira i domaće radinosti biraju se dobitnici nagrada i priznanja u četiri kategorije: Najautentičniji stari zanat, prepoznatljiv suvenir, stalnost u pojavljivanju i najkompletnije predstavljanje.

Svake godine Oplenačka berba okupi 200 izlagača u kategorijama individualnih proizvođača grožđa, voća, vina i rakija, starih zanata, suvenira, vinarija.Proda se preko 20.000 litara belih i crvenih vina i šire, i oko 1000 litara domaće rakije.

Sabor narodnog stvaralaštva u Topoli već više decenija  predstavlja krunu u očuvanom narodnom stvaralštvu jer se na saboru u Topoli predstave turistima i čitavoj javnosti preko 30 izvornih pevačkih, igračkih grupa i instrumentalista koji pobeđuju na smotrama narodnog stvaralaštva koje se čitave godine održavaju širom Srbije.

Sabori u Srbiji su doprineli da se poveća i poboljša deo folklornih programa u čemu se ogleda njihov najveći doprinos. Osnovni cilj Sabora narodnog stvaralaštva Srbije je prikazivanje autentične narodne umetnosti, a pre svega selekcija onih vrednosti narodnog stvaralaštva koje treba ući u opštu riznicu nacionalne kulture i umetničke baštine. Najbolji način da se očuva nematerijalno kulturno nasleđe i njegovo nestajanje su upravo sabori i njihova prezentacija i afirmacija kako od strane naučnika folklorista, etnologa, etnomuzikologa, tako i od strane države koja je jedini istinski pokrovitelj i čuvar narodne tradicije.

Kada se završe sva opštinska i regionalna takmičenja, folklornih i pevačkih grupa i instrumentalista odabranih na saborima u Srbiji tokom godine, svakog oktobra meseca ulogu domaćina ove najveće manifestacije posvećene narodnom stvaralštvu u Srbiji, preuzima Topola i Savez amatera Srbije. U Topoli se, na republičkoj manifestaciji, okupi preko 500 izvođača, predstavnika igračkih i pevačkih grupa i instrumentalista iz svih krajeva Srbije.

Svih dana trajanja manifestacije, kao i pre i po završetku manifestacije preko 50 elektronskih i štampanih medija emituje direktne ili odložene emisije i reportaže o ovoj privredno turističkoj manifestaciji.

Atraktivni, tradicionalni sadržaji obogaćeni novim i modernijim pristupom, snažnijim uključivanjem mladih - privući će veći broj posebno domaćih turista, a novi povod za dolazak u Topolu predstavlja, pored bogatog kulturno istorijskog nasleđa, Oplenački put vina – komponenta tradicionalne manifestacije „Oplenačka berba" kroz koju se tri dana prepliću i umetničkim programima obogaćuju sadržaji i bogatstva narodnog stvaralaštva Srbije.

Podeli ovu vest

09/01/2018 0 comment

Stevanjdan spada među osam slava koje se najviše praznuju u srpskom narodu. Stevanjdan je inače u prazničnom danu, koji se, osim od onih čija je slava, svuda svetkuje kao treći dan Božića. Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona koga su rukopoložili sveti apostoli, pa se zato i naziva arhiđakon Stefan, što znači: prvi, glavni ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti