fbpx

"Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije"

"Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije"

Organizacija Art Exchange Inc. poziva fotografe širom sveta da se do 30. decembra 2021. godine prijave za učešće na međunarodnom foto konkursu ,,Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije".

 Zainteresovani fotografi iz celog sveta mogu poslati fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označila Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) kao deo svetske kulturne baštine.

Na Uneskovoj listi svetske baštine nalaze se kulturna dobra čija jedinstvenost, lepota i značaj za živote ljudi prevazilaze nacionalne i regionalne granice i koja predstavljaju nasleđe čitavog čovečanstva. To su mesta koja smo nasledili od predaka i koja brižljivo čuvamo za buduće generacije.

Uputstva za učešće na takmičenju možete pročitati ovde.

U periodu od 25. oktobra do 30. decembra 2021. treba dostaviti originalne fotografije koje su inspirisane znamenitostima koje je Unesko proglasio svetskom kulturnom baštinom u Srbiji. U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani: srednjovekovni manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovekovni spomenici na Kosovu - manastiri Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj deo sveta, poznati kao stećci.

Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su našli svoje mesto na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva: slavu, kolo i pevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar ,,Pamćenje sveta".

Više informacija o svetskoj kulturnoj baštini Srbije možete naći ovde.

Članovi žirija su:

- Svetlana Rogić, osnivačica i predsednica Art Exchange Inc., studirala je fotografiju na Međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku kod nekih od najpoznatijih svetskih savremenih fotografa i magistrirala je menadžment u kulturi na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, SAD.

- Živojin Rakočević, pesnik i novinar, direktor je Kulturnog centra Gračanica i predsednik Udruženja novinara Srbije.

- Ivan Bagus, indonežanski fotograf, šef je Odseka za fotografiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbija i profesor fotografije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, SAD.

Pobednik takmičenja biće nagrađen sa 1.000, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 američkih dolara.

Radovi dobitnika prve tri nagrade i finalista će biti deo izložbi koje će se održati u Vašingtonu i Beogradu tokom 2022.godine. Svi nagrađeni fotografi i finalisti biće predstavljeni u godišnjem katalogu ovog foto konkursa. Jedinstvena štampana zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom sveta.

 

Podeli ovu vest

25/11/2018 0 comment

Istoriografski je zabeleženo da su u jesen 1918. godine politička zbivanja u Vojvodini dobila obeležje pokreta za nacionalno oslobođenje i otcepljenje Južnih Slovena od Ugarske. S obzirom na brojnost i nacionalni potencijal inteligencije, Srbi su predvodili ovu borbu. Politička situacija bila je neizvesna uprkos odlučnoj vojnoj pobedi ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti