fbpx

Povodom 200 godina od rođenja Njegoša, MONA otvorila izložbu u Nikšiću

Povodom 200 godina od rođenja Njegoša, MONA otvorila izložbu u Nikšiću

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija u Crkveno-narodnom Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, u ponedeljak 12. avgusta 2013, a povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, otvorena je izložba skica, crteža i kostima kolekcije "Njegoš", koje je za modnu kuću Mona uradila poznata umetnica Olja Ivanjicki.

Izložbu čine skice i crteži na osnovu kojih je 2007, povodom 160 godina od prvog objavljivanja „Gorskog vijenca" realizovana ova kolekcija visoke mode, a saradnici Olge Olje Ivanjicki na kolekciji "Njegoš" bio je tim kreatora Mone. O tome je na večeri otvaranja izložbe u Nikšiću govorila gđa Nada Momirović, art direktor modne kuće Mona.

"Radeći na ovoj kolekciji Olja Ivanjicki je povezala Njegoša, Crnu Goru, Srbiju i Rusiju, jer je ona, kao što znate, bila Srpkinja ruskog porekla. Kroz priču o Lovćenskom tajnovidcu, koji nas je uveo u tajne ovog i onog života, Olja je sve nas povezala neraskidivim vezama slovenske duše i pravoslavne religije. Sama kolekcija, odnosno crteži i skice po kojima su radili kreatori Mone, sadrži tri segmenta – Njegoš na svom vladičanskom dvoru, okružen ljudima poput Sime Milutinovića Sarajlije, Vladike Danila, Vuka Karadžića, Ljube Nenadovića, Branka Radičevića, a tu su i dvorske dame, čiji raskošni kostimi predstavljaju stilizaciju crnogorskog zubuna, rađeni u svili, kadifi i somotu".

"Drugi deo kolekcije čine skice, crteži i kostimi posvećeni Rusiji, odnosno ruskom caru Nikolaju i ruskoj carici, ruskom dvoru, jer je Njegoš, kao što je poznato, više puta išao u Rusiju, gde je 1833. i zavladičen u prisustvu ruskog Patrijarha, cara Nikolaja i cele njegove svite. Treći deo kolekcije odiše atmosferom evropskih gradova Venecije, Beča, a uvod u ovu kolekciju je ovaj poznati Oljin portret Petra Drugog Petrovića Njegoša. Radeći na njemu Olja je kazala da je kroz njegov mlad i moćan lik želela da izrazi svu lepotu i duhovnu snagu kako Njegoša tako i ovog naroda, rođenog na ovom stenovitom području, koji je jak kao ove stene koje se sa visina spuštaju u morske dubine", kazala je Nada Momirović.

izlozba-kolekcije-mona-olje-ivanjicki-niksic-2013-2

Izložbu je prigodnim slovom svečano otvorio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, zahvalivši modnoj kući Mona na osećaju da u slavu Njegoševog jubileja organizuje ovu značajnu izložbu i na taj način predstave javnosti svoj dragocjeni rad. "Poznato je, draga braćo i sestre, da se Njegoš bavio, neću reći modom, ali se bavio nošnjom. Može se, naravno, naći veza između mode i nošnje, ali kada je Njegoš u pitanju onda je poznato i to, ostalo je predanje, ne znam da li je potvrđeno u dokumentima, da je Njegoš dao nacrt crnogorske kape. Crna boja označava korotu srpskog naroda za Kosovom, crvena boja na tjemenu prolivenu krv i četiri slova Srbinova. Bilo je tu raznih izmjena, ali to je crnogorska kapa koja je bila i ostala, druge se mijenjaju, dopunjavaju. Poznato je, takođe, da se Njegoš trudio da predstavi Crnu Goru u najboljem svjetlu i boljelo ga je kada je po Evropi slušao o Crnoj Gori i Crnogorcima kao divljem narodu i divljim plemenima. Koristio je zato svaku priliku, naročito, u Rusiji, gdje je nalazio najviše razumijevanja, da Crnu Goru predstavi sa onim čime se ona može ponositi. Jednom prilikom, poslao je u Petrograd, koristeći milost srpskog dvora, mušku i žensku crnogorsku nošnju koje su izazvale veliko interesovanje na ruskom dvoru. Govori se da je carica dva puta dolazila da gleda tu nošnju i divila se njenoj ljepoti, nošnji i običajima, jer nošnja, zapravo, mnogo toga simboliše. Petrovići su, kasnije, još dopunjavali nešto na crnogorskoj nošnji i, koliko mi je poznato, možda u doba kneza Danila, ali svakako u doba kneza Nikole, crnogorska nošnja je dopunjena dušankom, a to je dio odjeće u crnogorskoj nošnji nazvan po caru Dušanu. Tri boje zastupljene u nošnji crvena, plava i bijela uzete su sa ruske zastave, koja je postala zastava svih južnih Slovena, pa i Crne Gore u doba Petrovića".

"Bitno je da, posmatrajući izložene eksponate, ukažemo i na veliki poduhvat da se Crna Gora, Srbija i Rusija upoznaju iz jednog interesantnog ugla, iz ugla nošnje, tačnije rečeno, iz ugla estetike, ljepote onoga što nas predstavlja u naboljem svjetlu i najboljem izdanju. Na ovdje prikazanim nošnjama ima puno dostojanstva, otmenosti, istorije, predanja i to je ono što je, takođe, važno prilikom obilježavanja velikog jubileja, kakav je dvjestagodišnjica Njegoševog rođenja, kao i ovi čudesni crteži Olje Ivanjicki, njena inspiracija Njegošem i svakako ovaj Njegošev portret, koji je ušao u zbirku najljepših Njegoševih portreta, urađenih do dana današnjeg", istakao je Njegovo Preosveštenstvo.
Izložba skica, crteža i kostima kolekcije "Njegoš" u Crkveno-narodnom domu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću biće otvorena do 20. avgusta.

 

Podeli ovu vest

02/05/2015 0 comment

U Šljivovici,jednom od najlepših sela na obrononcima Zlatibora, održaće se sajam domaće rakije održaće se u Šljivovici 2. maja. Promocija sajma održaće se na Kraljevom trgu na Zlatiboru 1. maja od 10 do 17 časova. Tog dana biće organizovana i degustacija najboljih rakija 7. šljivovačkog sajma domaće rakije – Kraljev trg Zlatibor, a uveče ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti