fbpx

Dela Svetolika Rankovića na elektronskoj izložbi Matice srpske

Dela Svetolika Rankovića na elektronskoj izložbi Matice srpske

Povodom 150 godina od rođenja srpskog pisca Svetolika Rankovića (1863-1899), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i Rukopisnog odeljenja Matice srpske kojom su obuhvaćena Rankovićeva dela, kao i literatura o njemu.

Autorke izložbe su Silvija Čamber i Ivana Grgurić, urednik Miro Vuksanović, a može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 19. septembra.
Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs.

Svetolik Ranković rođen je 7. decembra 1863. godine u Velikoj Moštanici, a potom se njegova porodica preselila u Garaši, selo pored Aranđelovca.

Nižu gimnaziju i bogosloviju Ranković je završio 1884. u Beogradu, a potom je otišao u Kijev gde je 1888. godine završio Duhovnu akademiju upoznavši se sa bogoslovsko-filozofskim naukama i istorijom ruske i svetske literature.

Najveći uticaj na njega ostavila su dela Tolstoja, Gogolja, Gončarova, Koroljenka i drugih ruskih pisaca.

Godine 1892. objavio je prvu pripovetku "Jesenje slike" u časopisu "Otadžbina".
Dok je Ranković bio na letnjem raspustu 1886, hajduci su napali porodičnu kuću i ubili oca Pavla, a majku i ostale mučili.

Ranković je uspeo da pobegne i dovede pomoć pod okolnostima koje su opisane u njegovom prvom romanu "Gorski car" objavljenom 1897. godine kao 38. knjiga Srpske književne zadruge.

Drugi roman "Seoska učiteljica" nagradila je Matica srpska, a štampala ga je Kolarčeva zadužbina 1899.

Seoska-uciteljica-Svetolik-Rankovic slika XL 8695761
Lečeći se od tuberkuloze u Herceg Novom 1898, dovršio je pripovetku "Stari vruskavac" i započeo pisanje trećeg romana "Porušeni ideali".
Nakon smrti najmlađeg sina prešao je u Beograd gde je 18. marta 1899. umro u 36. godini.
Srpska književna zadruga je 1900. godine, kao 62. knjigu, objavila "Porušene ideale" koje je Ranković završio poslednjih sedmica života u samrtnoj postelji.
U četvrtom kolu antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavački centar Matice srpske (ICMS) objavio je ove godine knjigu "Svetolik Ranković" koju je priredio Radoslav Eraković.
Ovom piscu ogled je posvetila i Svetlana Velmar-Janković u knjizi "Srodnici" koju je, takođe ove godine objavio ICMS u ediciji "Matica".

 

Podeli ovu vest

30/09/2014 0 comment

Požegača ili, kako se u narodu zove, madžarka, neprikosnovena je u proizvodnji vrhunske šljivovice. Od svih drugih sorti šljiva u svetu, donekle joj može parirati jedino crvena ranka. Požegača je nebrušeni dijamant među voćkama, a šljivovica najlepši brilijant među rakijama. Šljiva požegača predstavlja sortu sa najkvalitetnijim plodovima . ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti