fbpx

"Svetkovanje" u sremskom selu Putinci

"Svetkovanje" u sremskom selu Putinci

Manifestacija „Svetkovanje" organizuje se povodom seoske slave Sabora Svetog Arhangela Gavrila, odnosno dan posle slave 27. jula na platou Mesne zajednice Putinci.

Mesna zajednica Putinci prepoznala je svoju šansu u stvaranju turističkog manifestacionog proizvoda, s obzirom da se poslednjih godina stremi ka tome da Vojvodina odnosno Srbija stvara turističke ponude od sela do metropole kako bi svako pronašao sadržaj za sebe, a samim tim ekonomski razvoj bio jednak i u ruralnim i u urbanim sredinama.

Ono što je još značajnije je poruka koju nosi ovakav vid manifestacija, a to je prenošenje tradicionalnih, nematerijalnih vrednosti na mlađe generacije i negovanje običaja našeg naroda.

Uvod u „Svetkovanje" počeo je već u subotu, 19. jula u dvorištu Osnovne škole „Dositej Obradović" kada su naši gosti bili slikari koji su učestvovali na jednodnevnoj likovnoj koloniji. Njima se pridružio i putinački umetnički podmladak, odnosno deca koja su svoj letnji raspust odlučila da provedu kreativno, u likovnoj radionici naše sugrađanke Mire Milinović.

Na dan slave, 26.7.2014. godine tradicionalno će se održati služba u crkvi od 09.30 časova, za kojom sledi litija kroz selo.

Sutradan će u poslepodnevnim časovima naše vredne domaćice izneti svoje proizvode, kao kulinarske, tako i zanatske, u čemu će im se pridružiti i Udruženje penzionera i žena „Puž" što će obogatiti manifestaciju i dati joj i onaj gastronomsko – domaćinski momenat, po kome je Srem već nadaleko poznat.

Sam program počinje u 18.00 časova defileom učesnika, dakle, folklori, odnosno KUD „Žarkovac", KUD „Stevan Petrović Brile" Stejanovci, KUD „Desanka Maksimović" Hrtkovci i KUD „Čigra" Ljukovo, a zvaničan nastup počinje od 19.00 časova kada će se smenjivati folklori, recitatori Osnovne škole „Dositej Obradović", pevačka grupa „Krajišnici s Fruške gore", a za sam kraj predviđena je dodela zahvalnica svima koji su pomogli manifestaciju, ali i sam rad Mesne zajednice, odnosno sela, kao i nastup književnika Đoke Filipovića, koji je, možemo slobodno reći, pravi ambasador Putinaca. Njemu će se pridružiti prijatelji iz branše, pa će zajedno zatvoriti ovogodišnju manifestaciju na sebi svojevrstan način.

Manifestaciju „Svetkovanje" podržali su Opština Ruma i građevinsko preduzeće „Letač" koje već dugi niz godina pomaže selo na najbolji način.

Podeli ovu vest

15/07/2014 0 comment

Tradicionalna Manifestacija „Somborsko leto"  koju organizuje Turistička organizacija trajaće  od 15. do 19. jula na Trgu svetog Đorđa. Početak dečijeg programa je u 19.00 časova, početak muzičkog programa je u 21.30 časova.Obeležiće je bogat kulturni i zabavni program, a posebnu pažnju ovogodišnjih posetilaca privući će Ulica starih ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti