fbpx

Hilandarski recept: keliotske ćufte s prelivom

Hilandarski recept: keliotske ćufte s prelivom

Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posete, a pre svega našim sestrama i majkama koje su othranile buduće svetogorske monahe.
Jeromonah Onufrije

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar.

Priče iz istorije Svete Gore i monaške svakodnevice upoznaće nas s malo poznatim odlikama atoske kulture, a više od 140 izuzetno lako primenjivih recepata i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe knjigeu izdanju Lagune,  otkrio  nam je  univerzalno primenjive principe svetogorske ishrane koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva.

Nesvakidašnja knjiga koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta.

Recept: Keliotske ćufte s prelivom

150 g konzervirane tunjevine
1 glavica crnog luka (narendanog)
3 čena belog luka (sitno iseckanog)
peršun (sitno iseckan)
1 šolja prezli
2 belanca
biber
so

Za preliv

0,5 l mleka
1 kašika maslaca
1 kašika brašna (ne prepuna)
žumanca od jajeta
prstohvat soli
sok od jednog limuna

Izgnječite tunjevinu viljuškom, a zatim je pomešajte sa crnim i belim lukom i peršunom. Dodajte u smesu prezle, so, biber, belanca, i sve dobro izmešajte. Oblikujte ćufte i pržite ih u vrelom ulju. Kada porumene, izvadite ih iz ulja i ređajte u činiju nalik dubokom tanjiru.
Zasebno pripremite preliv na sledeći način: kratko propržite brašno na maslacu. Lagano sipajte mleko, uz neprestano mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Ne paničite ako vam se ipak stvore grudvice. Procedićete smesu kroz cediljku za čaj, a grudvice razbijte pritiskom kašike. Posolite i neka se malo kuva. Kada sos provri i malo se zgusne, dodajte sok od limuna.
U posebnoj činiji umutite žumanca i lagano ih prelijte tek skuvanim sosom. Sve vreme dobro mešajte. Budite pažljivi da sos ne postane previše gust, jer kada se ohladi postaće još gušći.
Ovako pripremljenim sosom prelijte ćufte od tunjevine.

Podeli ovu vest

03/07/2015 0 comment

Internacionalni festival kratkog igranog filma "Bašta fest" održava se, ove godine po drugi put, u Bajinoj Bašti od 2. do 5. jula.Pokrenut je od strane mladih glumaca Jovana Jelisavčića i Maje Šuše, a stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na zanimljiv rad reditelja sa glumcima. "Bašta fest" je ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti