fbpx

"Staro i nestalo voće Srbije" - izložba o proslavljenim sortama

"Staro i nestalo voće Srbije" - izložba o proslavljenim sortama

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 01. jula 2016. godine, u 19.00 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Staro i nestalo voće Srbije“ autorke Aleksandre Savić, višeg kustosa Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Na izložbi „Staro i nestalo voće Srbije“ biće predstavljeno 64 sorte autohtonog i odomaćenog voća, među kojima su: jabuke (petrovača, pamuklija, ružica, šarunka, funtača, masnjača, devojačka crvenka, krstovača, šimširka, ovčiji nos, slatkara, prespanka, tetovka, kožara, budimka, đulica, rebrača, senabija, kolačara i druge); kruške (jagodarka, vidovača, ilinjača, petrovčica, mirisavka, lubeničarka, sijerak, medunak, stambolka, okruglica, mesnjača, jarac, takiša, karamanka, bazva, jeribasma, kaluđerka, tepavac, miholjača, zimnjača, lončara, ovčara, kantaruša i turšijara); šljive (crvena ranka, požegača, belošljiva, okruglica, crveni piskavac, gorčivka, goveđača, turgulja, panađurka, moravka, bardaklija, pandara), ali i drugo voće našeg područja.

Jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnim običajima i tradiciji kod Srba, voćki kao svetom drvetu – zapisu, kao i izvodu iz arhive starih i retkih knjiga iz oblasti voćarstva koje datiraju iz 19. veka.

Na izložbi će biti predstavljeni i herbarski materijal Zbirke voća Prirodnjačkog muzeja, umetnički crteži plodova, autorske fotografije voća sa motivima sela, etnološki eksponati upotrebnih predmeta vezanih za voće, rakiju i dr.

Izložbu prati i publikacija „Staro i nestalo voće Srbije“ autorke Aleksandre Savić, u kojoj je dat ilustrovan prikaz autohtonog voća Srbije sa autentičnim fotografijama srpskog sela.

Cilj izložbe je da se predstavi bogatstvo i raznovrsnost velikog broja sorti autohtonog voća naših prostora, koje je potrebno istražiti, zabeležiti, ali i sačuvati, kao i promocija ruralne baštine i afirmacija tradicionalnih vrednosti koje su od značaja za našu sredinu i njeno pamćenje.

Na otvaranju će govoriti Aleksandra Savić, autor izložbe i Nataša Knežević, nadležni kustos iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba će tokom leta biti otvorena za posetioce.

lubenicarka kruska

Podeli ovu vest

08/10/2018 0 comment

U opštini Knjaževac u selu Novo Korito, 13. oktobra biće održana 12. po redu manifestacija “Šipurijada” Glavni motiv na kome se zasniva manifestacija je šipurak, korisni korov, jestiva divlja biljka koja raste na zapuštenim livadama i njivama, na obroncima šuma. Svojim atraktivnim izgledom privlači ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti