fbpx

Odan i snažan čuvar - Srpski odbrambeni pas

Odan i snažan čuvar - Srpski odbrambeni pas

Na planini Romaniji 1991. godine nastala je nova rasa psa -Srpski odbrambeni pas . Ovu snažnu rasu „srpski odbrambani pas" je odgojio ukrštanjem Nenad Gavrilović, travar sa Romanije. Nenad Gavrilović smatra da je ovu rasu psa odgojio po ugledu na izumrlu rasu „srpski mastif".

Srpski Odbrambeni Pas (S. O. P.) je rasa nastala na planini Romaniji ukrštanjem vukova, tornjaka, napuljskih mastifa, rotvajlera i američkih stafordskih terijera. Ukrštanja su završena 1991. godine, pa se ta godina uzima kao godina nastanka rase. Tvorac rase je gdin Nenad Gavrilović. Njegova želja i ideja su bile da rekonstruiše veoma staru, izumrlu rasu koja potiče još iz srednjeg veka - „srpskog mastifa".

Nenad Gavrilović je započeo stvaranje rase ukrštanjem vuka sa pastirskim psima tornjacima, koji su prisutni na celom balkanskom poluostrvu. Ti mešanci vuka i tornjaka kasnije su pareni sa rotvajlerom. Druga linija ovog odgoja išla je tako što su vukovi pareni sa napuljskim mastifom. Ti mešanci su kasnije pareni sa mešancima iz kombinacije „vuk-tornjak-rotvajler". Psi iz kombinacije „vuk-napuljski mastif" bili su veoma oštri i veoma agresivni kako za životinje tako i za ljude. Važno je napomenuti da su uvek rađene duple kombinacije: otac vuk, majka tornjak, ali i otac tornjak, majka vuk. Kasnije je u odgoj ubačen američki staford terijer, i te četiri rase pasa (tornjak, rotvajler, napuljski mastif i američki staford terijer), sa vukom, su genetička osnova za ovu rasu. Nenad Gavrilović za svoju rasu SOP izdaje svoj privatni rodovnik - pedigre.

S. O. P. se javlja u više boja: crni, crno tigrasti, sivi, sivo tigrasti, žuti, medeni, tigrasti. Beline su dozvoljene do 30%. Plašt psa ne sme biti sa belinama, najpoželjnije je da bude jednobojan.

Potpuno je odan vlasniku i ukućanima, zaštitnik porodice, privržen, poslušan i pouzdan, fantastičan za dresuru, nepoverljiv prema strancima i veoma dobar prema deci.

SOP je dugoživeća rasa psa, živi oko 18-20 godina. Takođe je i veoma zdrava rasa, otporna na hladnoću, bolesti i bol. Nema poznatih naslednih bolesti za ovu rasu.

Srpski Odbrambeni Pas je snažan pas, ni zdepast ni lak, krupne pojave, snažnih kostiju. To je visoko upotrebljiv pas. Srpski odbrambeni pas je izdržljiv pas kome ne smetaju atmosferske prilike. Veoma su hrabri i inteligentni.

Srpski Odbrambeni Pas je nenadmašan čuvar lica i imovine ali i dobar porodični pas. Izuzetno je snažan i veoma inteligentan. Narav mu je stabilna.

Podeli ovu vest

05/01/2015 0 comment

SA OVIM DANOM VEĆ POČINjE BOŽIĆNO SLAVLjE. UJUTRO RANO, VEĆ U ZORU, PUCANjEM IZ PUŠAKA I PRANGIJA OBJAVLjUJE SE POLAZAK U ŠUMU PO BADNjAK. ČIM SVANE, LOŽI SE VATRA I PRISTAVLjA SE UZ NjU PEČENICA. ŽENE U KUĆI MESE BOŽIĆNE KOLAČE, TORTE, PRIPREMAJU TRPEZU ZA BOŽIĆ. Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo (u nekim krajevima, jelovo ili ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti